Zdraví, 15. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Jste malátní, nemůžete dýchat, kýcháte, v krku máte žiletky a trpíte bolestí svalů a kloubů. Je to tu, něco na vás leze, a rozhodně to není příjemné. Co byste měli udělat jako první? Jít si lehnout a zavřít oči. Na jak dlouho si nařídit budík?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

V první řadě se o slovo přihlásí únava a ten šílený pocit, že jste ušli snad 20 kilometrů, přitom celou dobu sedíte na kancelářské židli. Je to viróza, chřipka, nebo snad angína? Zatím těžko říct, nicméně na všechny případy platí to jediné – spánek. Proč zrovna ten?

Přirozené léčivé procesy těla

Cirkadiánní rytmus (takto se označuje nastavení organismu v průběhu 24 hodin, kdy tělo reaguje na změny světla, tmy a teploty) a imunitní systém fungují společně. Jeden je vzájemně propojený s tím druhým, což vysvětluje, proč je organismus tak malátný a ospalý, když je napaden bakteriemi a viry. Chce totiž prostor pro regeneraci a boj s nezvanými hosty!

Jak dlouho zůstat mimo dění?

Většina lidí přitom spí něco mezi sedmi až osmi hodinami, nicméně v případě, že je tělo zasaženo viry, je nutné tuto lhůtu prodloužit aspoň o dalších 60 minut – i víc. Jakmile si lehnete a prospíte něco kolem devíti, desíti hodin, může se vaše uzdravení značně urychlit. Během tohoto ozdravného procesu dochází k opravě imunitního systému a detoxikaci. Z lymfocytů, což jsou typy bílých krvinek, se zároveň vytváří další protilátky.

A rozhodně nezáleží na tom, jestli si „dáte dvacet“ ráno, odpoledne nebo v noci. Kdykoli jste nemocní, přikryjte se a prospěte. Kvalita spánku je však klíčová, takže je nutné trochu obelstít cirkadiální rytmy.

Magnesium, eukalyptus a ti další

Za ideální se totiž považuje, když se odpočívá ve chvíli, kdy je tma, neboť cirkadiánní systém ovlivňuje venkovní světlo. Jakmile si však zatoužíte odpočinout přes den, nemusí to být jednoduché. Zatáhněte závěsy, vypněte veškerou elektroniku vyzařující modré světlo a vytvořte prostředí vhodné pro léčbu. Dělá-li vám usnutí potíže, dopřejte si nálož hořčíku, který obecně zklidňuje celý organismus. Trápí vás spíš otravná rýma? Pravidelně zvlhčujte vzduch a do difuzéru nakapejte eukalyptus, citron, tea tree nebo mátu.

Zdroje: How much to sleep when sick; Can Sleep Help Fight Off a Cold?

Autor článku: Ivana Koutná