Zdraví, 20. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Jen v České republice je diabetes velice rozšířenou nemocí, trpí jí každý 10. Čech. Naprostá většina z nich je pak postižena diabetem 2. typu. „Každoročně v České republice přibude až 30 000 nových pacientů s diabetem,“ přibližuje pro FitsRozumem.cz výživový poradce Lukáš Vrána, který se ve své praxi zaměřuje také na souvislost mezi obezitou a diabetem 2. typu a upozorňuje na důležitost prevence, ale i na možnosti remise diabetu na základě správných stravovacích návyků a snížení hmotnosti.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ideální je samozřejmě diabetu předcházet, existuje několik jednoduchých pravidel, kterými můžeme riziko diabetu zmírnit. „Příčinou nemoci je inzulinová rezistence, tedy stav, kdy je snížena citlivost tkání vůči účinku inzulinu,“ říká Lukáš Vrána s tím, že diabetes 2. typu je výrazně spojený s obezitou, trpí jí až 90 % všech nemocných.

Prevence stravou?

I proto je jednou z prevencí konzumace kvalitních potravin (vyřazení vysoce zpracovaných potravinářských produktů), dostatečné množství zeleniny, výběr libového masa, omezení sladkostí s rafinovaným cukrem i dostatek pohybu.

Všechny tyto věci vedou k úbytku tělesné hmotnosti, což zvyšuje citlivost tkání na účinek inzulínu. Tímto způsobem se proto dá ve většině případů diabetu 2.typu předejít, a to i přes to, že člověk disponuje rizikovými faktory pro jeho vývoj,“ potvrzuje výživový poradce.

Převratná studie

V případě, že se již diabetes u člověka projevil, musí začít podstupovat léčbu. „Léčba inzulinem je však klinicky náročná. Na jedné straně zlepšuje kontrolu glykemie, na straně druhé ale bohužel podporuje nárůst tělesné hmotnosti a s tím i snížení kvality života,“ říká Lukáš Vrána a upozorňuje na studii britské univerzity Imperial College London, která ukazuje, že právě hmotnost je při léčbě cukrovky 2. typu klíčová.

Studie se zaměřuje na pacienty s diabetem 2. typu, kteří jsou léčeni inzulinem a u kterých bylo kvůli zdravotnímu stavu nutné snížit jejich hmotnost. Zmíněná studie porovnává účinnost nízko-energetické diety za použití speciálních produktů a běžné redukce hmotnosti. Studie navazuje na výzkum DiRECT, který již v minulosti potvrdil na 300 pacientech trpících diabetem, že právě nízkoenergetická dieta může těmto lidem pomoci jak s výrazným snížením hmotnosti, tak i s možnou remisí cukrovky.

Třetina pacientů, kteří po dobu maximálně 5 měsíců denně konzumovali maximálně 850 kcal za využití nutričně hodnotných produktů, aby byly pokryty všechny denní potřeby, a následně pokračovali ve vyváženém jídelníčku, se po roce zbavila projevů cukrovky.

„Tento stav pak i nadále přetrvával. Mluvíme tady o převratném zjištění, které dává naději všem diabetickým pacientům. Doposud byl totiž diabetes považován za celoživotní nemoc, tato studie však mění její vnímání a jistě pomůže pacientům po celém světě,“ nadějně uzavírá Lukáš Vrána.

Ing. Lukáš Vrána, je výživový poradce a školitel programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan

Citovaná studie: Diabetes Remission Clinical Trial

Autor článku: Lenka Šmídová