Zdraví, 11. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Všichni kýchají, ale existují různé důvody, proč k němu dochází. Co má "pčíkání" společného třeba s milováním a opravdu při něm nemůžeme otevřít oči?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kýchání je nedobrovolné, křečovité vypuzení vzduchu z plic ústy a nosem. Ačkoli někdy přichází v ten nejméně vhodný okamžik, je zdraví prospěšné. Primárním účelem kýchání je totiž vytlačení cizích částic nebo dráždivých látek z nosní sliznice. Obvykle ke kýchání dochází, když ona dráždidla nejsou zachycena nosními chloupky a dotknou se tak nosní sliznice. Co o něm nejspíš nevíte?

Důsledek sexuální stimulace

Při pohledu do jasného světla kýchá jeden ze tří lidí. Vědci se domnívají, že je tenhle impuls dědičný. (Kýchání v reakci na jasné světlo neznamená alergii na slunce a nazývá se jako fotonické kýchání.)

Kýchat však můžete i při trhání obočí, neboť dochází ke stimulaci obličejových nervů. Někteří lidé pšikají i tehdy, když cítí studený průvan a pozor, vyloučeno není ani během sexu a po orgasmu. Výzkumnici spekulují, že to souvisí s možnou existencí vzrušivé tkáně v nose. Jelikož je sliznice v nosní dutině při milování podrážděná, dojde ke kýchání. Jsou tu však i jiné teorie.

Britští vědci tvrdí, že se může jednat i o evoluční chybu. V rámci autonomního nervového systému v mozku se totiž zřejmě kříží dráhy, jež jsou zodpovědné za kýchání s těmi, jež souvisí se sexuálním vzrušením. No, taky možnost.

Nechte oči otevřené!

Je pravda, že obvykle nemůžete mít oči otevřené, když kýcháte. Kraniální nervy spojují jak oči, tak nos s mozkem, takže se při „hepčí“ víčka uzavřou z důvodu ochrany před popraskáním očních žilek. Ovšem není to dogma. Je možné mít kukadla v pozoru, i když to není snadné. Zkuste si to….

Opakované kýchání a rychlost

Je naprosto normální kýchat dvakrát nebo vícekrát za sebou. Je to proto, že uvolnění a vysunutí dráždivých částic může vyžadovat více než jedno vypuzení. Co se týče pohybu, je to pořádná jízda. Vzduch vyletí z nosu rychlostí až 180 km/h s tím, že vše, co se v nose nacházelo, dolétne až několik metrů daleko. (Američtí vědci dokonce odhalili, že zbytky po kýchnutí mohou obsahovat až 100 000 bakterií.)

Na druhou stranu, pokud kýchání potlačíte, vzduch vstoupí do Eustachovy trubice a ve výsledku vám může prasknout ušní bubínek. Odborníci proto radí nebránit se tomu. Pokud přece jen musíte, jemně sevřete nos, přitiskněte jazyk na horní patro, zadržte dech a počítejte do deseti. Následně zhluboka vydechněte vzduch v plicích.

Člověk jako unikát? Vůbec ne!

Lidé nejsou jediní tvorové, kteří kýchají. Ostatní savci, jako třeba kočky a psi, dělají to samé, stejně jako někteří obratlovci. Pšikají leguáni i kuřata, a když se vydáte do Afriky, zjistíte, že tamní divocí psi kýchání používají jako formu komunikace. Není to úžasné?

Zdroje: 11 Facts About Sneezes and Sneezing; 12 Weird Facts You Never Knew About Sneezing

Štítky: nachlazení

Autor článku: Petra Chmelová