Zdraví, 10. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Mozková mlha. Pojem, který lékaři v poslední době skloňují ve všech pádech. Proč jim tak leží na srdci a kdo všechno je v ohrožení? Jak velké je riziko? I vy buďte ve střehu!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Špatná orientace v prostoru, malátnost, ztráta soustředění, zapomnětlivost, frustrace, neschopnost myšlení i mírná ztráta vědomí. To má na svědomí stav, který se nazývá mozková mlha neboli zamlžení mysli. Přihodit se může každému, ovšem z obliga je ten, kdo má v rovnováze čtyři klíčové hormony. Pokud tomu však není, tělo může trpět. V případě, že vás trápí nějaký z těchto zdravotních neduhů spojených s hormonálními výkyvy, zpozorněte!

Snížená funkce štítné žlázy

Pokud je funkce štítné žlázy nízká, ani mozek nemusí pracovat tak, jak má. Často pak dochází k mozkové mlze, zpomaleným reflexům, kognitivnímu poškození, přírůstku hmotnosti, únavě, depresi, podrážděnosti či zácpě. U těchto pacientů se nepřevádí hormon T4 (thyroxin) na T3 (trijodthyronin) v játrech. Mají tak nakročeno k zamlžení mysli.

Nízká estrogenová rezistence

Většinou po 40. roku života se konkrétně u žen zpomaluje metabolická rychlost, známá jako mozkový metabolismus. A právě kvůli tomu se mohou objevit příznaky mozkové mlhy. Estrogen je totiž jednou z nejdůležitějších živin, která chrání mozek před úpadkem. Zároveň se podílí na libidu u žen. (Estrogen je sice primární ženský hormon, ale vyskytuje se i u mužů. Ovšem ti jej samozřejmě mají v mnohem menším množství než ženy. To však neznamená, že jim mozková mlha nehrozí.)

Problémy s kortizolem

Pokud je hladina stresového hormonu kortizolu příliš vysoká nebo naopak nízká, je možné, že se i v tomto případě mozková mlha přihlásí o slovo. Hlavní příčinou je vysoce vnímaný stres, tedy  nesmírná zátěž za hranicí rezerv. Možná se právě vy necítíte stresovaní, ale pohyb, náročný pracovní plán nebo nemoc někoho blízkého ovlivňuje váš psychický natolik, že se potýkáte se ztrátou soustředění i neschopnosti myšlení. Bohužel.

Inzulinový blok

Když jíte příliš mnoho rafinovaných uhlohydrátů, zvýší se inzulin, což způsobí, že hladina cukru v krvi přechází z vysoké na nízkou. Opět to znamená riziko mozkové mlhy. Klíčem je udržovat hladinu cukru v krvi relativně stabilní. K fit mozku však pomáhá i jiný faktor. Tím je jídlo. Víte, co jíst?

Vhodné jsou omega-3 mastné kyseliny (losos, sleď, sardinky, makrela, mořský pstruh), protein (mléčné výrobky, hovězí maso, kuřecí a krůtí prsa či mořské plody) a vitamin B (vejce, sýry, ovoce nebo zelenina). Máte všeho dostatek?

Autorský článek

Další info: Reasons You May Have Brain Fog; 6 Possible Causes of Brain Fog

Autor článku: Lenka Šmídová