Zdraví, 3. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Vbočený palec postihuje až 25 procent světové populace. S věkem se riziko zvyšuje, ohrožena je více než třetina seniorů nad 65 let, ale ani případy dvacátníků nejsou výjimkou. Bolestivé operaci a dlouhé rekonvalescenci lze předejít vhodným cvičením v kombinaci s rázovou vlnou.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Za vbočeným palcem stojí genetika, nadváha a nadměrná zátěž chodidel. Tím spíš by si lidé s predispozicí v rodině měli dávat pozor na nevhodné obutí. Jednou z hlavních příčin vzniku halluxu valgus (tzv. vbočeného palce) jsou totiž módní úzké špičky bot a vysoké podpatky.

Dědictví po předcích

Na noze máme po svých předcích stejné svaly jako lidoopi, kteří dokáží postavit palec dolní končetiny proti ostatním prstům a šplhat po stromech. Dnes už odtahovač palce člověk nemá tak silný a změnil se i tvar kloubu palce, přesto není-li dostatečně používán, ochabuje a vzniká tzv. vbočený palec, který se může řetězit do dalších funkčních blokád pohybového ústrojí,“ uvedla fyzioterapeutka Iva Bílková.

Průvodním jevem vbočeného palce je snížená funkčnost vazů, šlach, kloubních pouzder a svalů v oblasti chodidla a nártu. Tato dysfunkce vede ke vzniku příčně ploché nohy a tím i k destabilizaci kloubů. Cvičením to však můžeme zvrátit.

Co s ním?

Chůze s vbočeným palcem je nepříjemná, někdy až nemožná, měkké obutí ani vložky na míru příliš nepomáhají. Bolestivé záněty nebo počínající artróza kloubu, které vbočený palec doprovázejí, se ozývají i v klidovém režimu, znemožňují spánek a citelně snižují kvalitu života. Medikamenty a různé podpůrné ortézy a bandáže mohou na čas ulevit, ale zdravotní problém neléčí.

Viditelně vbočený palec je podle Ivy Bílkové potřeba řešit cílenou fyzioterapií, která odhalí zdánlivě nesouvisející svalová napětí. Na základě kineziologického rozboru fyzioterapeut pracuje se svalovými dysbalancemi nejen na dolní končetině, ale na celém těle.

V případě vbočeného palce jsou jednoznačně patrné blokády v oblasti drobných kloubů nohy, hlezenního kloubu, kolene, blokády v kloubu lýtkové a bércové kosti, dále je patrné napětí svalů v oblasti vnitřní strany stehen, dysfunkce v oblasti pánve, ale i kloubů prvních dvou krčních obratlů. Doporučujeme i vyšetření chodidla na podoskopu, kde se odhalí například rotace patních kostí či jiné deformity nohy, které je nutné korigovat,“ vyjmenovala Iva Bílková.

Když pomáhá moderní věda

Vhodná fyzioterapeutická cvičení aktivují oslabené svaly a hluboký stabilizační systém, kromě terapie v ordinaci je však žádoucí důsledně cvičit také doma. Operace by měla být až nejkrajnějším řešením.

Pokud je palec bolestivý, využíváme vedle manuální fyzioterapie neinvazivní metodu fokusované rázové vlny, která přináší úlevu už po první terapii a léčba dosahuje až 95procentní úspěšnosti. Naopak operace znamená odstranění části základního článku palce, čímž se kloub stává nestabilním a komplexní svalová příčina problému zůstává. Rehabilitace, chůze o berlích, otoky a bolestivost přitom pokračují další týdny i měsíce po operaci,“ podotkla fyzioterapeutka.

Iva Bílková je hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky

Autor článku: Petra Chmelová