Zdraví, 16. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Mezi nejčastější civilizační choroby patří v posledních dekádách rozhodně alergie. Jen za poslední dobu vzrostl podle posledních průzkumů počet alergiků až o 40 %. Alergie ale neutočí jen na jaře a v létě. Rizikovou dobou je i zima. Především kvůli topné sezoně se daří roztočům více než kdy jindy.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ach, ti roztoči

Roztoči mají rádi šupinky lidské kůže, ale také bakterie a plísně. Nejčastěji se objevují v kobercích a lůžkovinách. Alergie způsobují enzymy obsažené ve výkalech roztočů. Projevy jsou různé. Od vyrážek, podráždění sliznice až po alergickou rýmu. Výkaly roztočů se nejčastěji šíří vzduchem, kdy se spojují s částečkami prachu a usazují se na podlahách a nábytku. Potíže pociťujeme především ve chvíli, kdy tyto usazené částečky rozvíříme.

Pěkně utřít prach

Domácí prach je pestrou směsicí látek a množství alergenů. I když se v každé domácnosti jejich složení trochu liší, nejčastějším alergenem, který si doma pěstujeme téměř všichni, jsou roztoči. Žijí v prachu, který se nachází všude, a to nejen v bytech, ale i na pracovištích. Roztoči jsou nejčastější příčinou celoroční alergické rýmy, je na ně alergická přibližně desetina populace a více než 3/4 astmatických dětí trápí i tato forma alergie.

Na vzniku astmatu se podílí také častý kontakt s alergeny a dráždivými podněty. Astmatem trpí více než 300 milionu lidí na světě, v ČR je to přibližně 10 % populace, tedy okolo jednoho milionu lidí.

Uzavřené prostory

Teplo a vlhko roztočům vyhovuje. Zhoršují se i alergické příznaky, protože lidé tráví mnoho času v uzavřených prostorách s alergeny, a navíc podceňují větrání. Nejúčinnější zbraní proti alergenům je pečlivé vysávání.

Co s příznaky

Budete-li trávit více času na čerstvém vzduchu, prospěje to celkovému zdravotnímu stavu i průběhu samotné alergie.

„Zdraví neprospívá běžný životní styl, kdy trávíme velkou část dne v interiérech. Zde vdechujeme roztoče, významný alergen pro rozvoj průduškového astmatu. Zároveň se do našeho jídelníčku zařadilo v mnohem vyšší míře například exotické ovoce nebo nové druhy koření. Někdy příliš vysoké hygienické standardy znamenají, že děti se nepotkávají s dříve běžným množstvím bakterií a tím de facto nedochází k úplnému dozrání jejich imunitního systému,“ říká MUDr. Irena Krčmová, CSc., lékařka Ústavu klinické imunologie a alergologie, LF HK a FN Hradec Králové.

Jak bojovat s roztoči

  • Zbavte se prachu s alergeny – k vysávání zvolte nejzdravější způsob centrálním vysavačem.
  • Snižte v bytě vlhkost – pohlcovač vlhkosti vám pomůže udržet vlhkost pod hladinou 50 %.
  • Eliminujte líhně – zbavte se starých péřových polštářů, přebytečných záclon. Nahraďte koberce dřevěnou či plovoucí podlahou a v materiálech upřednostňujte dutá vlákna.
  • Větrejte – pravidelně a důkladně větrejte. Uvažujte o zabudování rekuperačního systému.
  • Perte v horké vodě – praní při teplotách nad 65 °C pomůže zničení roztočů.

MUDr. Irena Krčmová, CSc., je lékařka Ústavu klinické imunologie a alergologie, LF HK a FN Hradec Králové / TZ Husky.cz

Štítky: alergie , zima

Autor článku: Andrea Veselá