Z přírody, 6. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Jednou týdně. To je čas, který stačí k tomu, abyste posílili růst svých vlasů. Z čeho si připravit výživnou masku? Přírodní zázraky skoro nic nestojí, přesto mají magickou moc!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Módní trendy v současnosti poukazují směrem k věrně zpracovaným parukám, které ve společnosti nadělají spoustu parády. Není ale lepší mít v pořádku své vlastní vlasy? Jestli vám ne a ne dorůst do požadované délky, přizvěte na pomoc dary přírody. Tyhle rostlinky se díky vynikajícím účinkům těší velké popularitě. Kterou si vyberete právě vy?

Pískavice (řecké seno)

Pískavice (řecké seno) je jedna z nejstarších kulturních rostlin, jejíž semena se používají jako koření. Ovšem to není všechno. Pískavice se zároveň považuje za přírodní kondicionér, jenž obsahuje proteiny výrazně podporující růst vlasů. Postup přípravy kúry přitom není složitý. Semena namočte do vody, a to přes noc. Druhý den je slijte a rozemelte na jemnou pastu, do které přidejte poctivou lžíci jogurtu. Pískavici aplikujte na vlasy, nechte hodinu působit a smyjte, popřípadě kštici umyjte tak, jak jste zvyklí.

Bakopa drobnolistá

Brahmi neboli bakopa drobnolistá se používá ve formě oleje a prášku. Zastavuje vypadávání vlasů, posiluje jejich růst a zároveň je zjemňuje. Také vyživuje pokožku hlavy. Prášek z ní se smíchá s vodou tak, že vznikne pasta. Ta se aplikuje na vlasy a pokožku hlavy. Maska se nechá působit jednu hodinu, poté následuje oplach.

Zaderah indický

Neem či mimba, v České republice tropický strom známý pod názvem zaderah indický, taktéž patří k zázrakům, které mají na kštici doslova blahodárný vliv. Neem zvyšuje rychlost růstu vlasů, podporuje pevnost v tahu vlasových šachet, takže prameny zanechává hedvábné a lesklé. Neem také snižuje vypadávání vlasů a podráždění pokožky hlavy. Dobrou zprávou je i to, že působí proti lupům.

Z prášku a vlažné vody připravte řidší pastu. Na hlavě ji nechte působit pět až deset minut. Po opláchnutí umyjte šetrným šamponem.

Přeslička

Přeslička rolní patří k nedoceněným bylinkám, na které se často zapomíná. Přitom právě ona patří k účinným prostředkům pozitivně ovlivňujícím růst vlasů a jejich pevnost. Také udržuje zdraví vaší pokožky. Je o ní známo, že zároveň stimuluje krevní cévy a zlepšuje krevní oběh.

Vložte polévkovou lžíci rozdrcené, sušené přesličky do hrnce s převařenou (horkou) vodou. Nechte přesličkový oplach vychladnout, nalijte jej na vlasy, jemně promasírujte a dejte mu čas na působení 20 až 30 minut. Po uplynutí doby smyjte a postupujte jako obvykle, tedy použijte svůj oblíbený šampon.

Další info: 19 Herbal Remedies for Hair Growth; 16 Herbs For Hair Growth That You Should Know About

Autor článku: Lenka Šmídová