Z přírody, 11. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Trápí vás zácpa, proto poptáváte projímadlo? Sáhněte po bylince, která ve správném dávkování uleví od potíží. Její doporučené množství by se však nemělo překračovat. Co všechno i vám hrozí, pokud to se sennou přeženete?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kasie sennová (senna) je bylinka s mocnými vlastnostmi, které ovlivňují gastrointestinální zdraví. Již po jednom šálku čaje můžete doslova utíkat na toaletu. Však účinky senny jsou při potížích se zácpou pověstné!

Zázrak, který si léčitelé cení pro schopnost očisty, se dokonce spojuje s léčbou syndromu dráždivého tračníku, který charakterizuje průjem, nadýmání, zácpa, průjem či obojí. Díky projímavé vlastnosti uvedené bylinky se uvedeného nepohodlí dá zbavit, ovšem má to háček.

Pomoc z přírody, která není pro každého

U citlivějších jedinců konzumace senny způsobuje nevolnost, zvracení a bolest břicha. Navíc listy kasie sennové stimulují nervy ve stěnách tlustého střeva, což může způsobit střevní kontrakce a poruchy elektrolytů. Při dlouhodobém užívání také hrozí samotné poškození střeva. Z těchto důvodů je žádoucí respektovat pár bezpečnostních pravidel.

Dávkování a délka léčby

Před konzumací senny, jež je k dispozici ve formě tablet, čaje a listů, se poraďte s lékařem. Zároveň nepřekračujte typickou denní dávku 2 až 4 gramy. Kúra by měla trvat maximálně jeden až dva týdny. Během ní neužívejte léky, jako jsou ředidla krve a kortikosteroidy. Pro jistotu počítejte s nevolností i křečemi. Tedy minimálně s tím.

Někdo si stěžuje na závratě a svalovou slabost způsobenou nedostatkem draslíku (hypokalemie). Ze stejného důvodu se někdy dostavují i změny srdečního rytmu. Ty jsou však velmi nebezpečné. Senně by se měly vyhnout těhotné a kojící ženy, ale také lidé se žaludečními vředy. Pokud se jejích účinků obáváte, můžete zkusit další možnosti.

Pomocníci v nouzi

Stolici v první řadě zjemňuje voda, ovšem i máta peprná má své opodstatnění. Šálek čaje po každém jídle je prospěšný jak při zácpě, tak i žaludečních nevolnostech. Vhodný je také zázvor, který uklidňuje podráždění zažívacího systému. (V tomto případě se doporučuje 1 až 2 šálky denně – po jídle.)

S nadýmáním i zácpou si poradí pampeliška, jež stimuluje játra k produkci žluči, takže nepřímo působí jako řešení. (Pijte šálek po jídle.) Myslete i na to, že pohyby střev zrychluje černý a zelený čaj, ale i káva, kořen lékořice a heřmánek.

Další info: How and when to take senna; Systematic review supports use of polyethylene glycol, senna for constipation; Is senna tea safe to drink?

Autor článku: Lenka Šmídová