Z přírody, 31. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Moringa olejodárná, latinsky Moringa oleifera, je zdrojem mnoha vitaminů, minerálů, proteinů a bílkovin. Ve světě zdravé výživy má své nezastupitelné místo, ale věděli jste, co dělá s pletí? Ve formě masky nemá konkurenci. Zbavte se vrásek i pupínků!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Moringový prášek se stal díky výživovému profilu oblíbeným doplňkem nápojů a potravin. Oceňuje ho však nejen tělo samotné, ale i pleť. Moringa má pozoruhodně vysoký obsah vitaminu C – v porovnání s pomerančem je to až sedmkrát víc. Skvělá zpráva pro pleť, neboť ta céčko potřebuje k přirozené produkci kolagenu.

Ve skutečnosti je vědecky dokázalo, že aplikujete-li si na tvář krém s extraktem z moringy, po třech měsících se přirozeně zvýší tvorba kolagenu a elasticita kůže. Dá se tedy říct, že tenhle zázrak brzdí časné známky stárnutí. Aby toho však nebylo málo, moringa je užitečná i jinak.

Mladší a hezčí

Pleť je každý den vystavována znečistění a UV záření. Výsledkem jsou nejenom vrásky, ale i matnost, suchost pleti nebo její povadlost. A ta dobrá zpráva? Díky vysoké hladině antioxidantů, včetně vitaminů A, B a C, moringa pleti poskytuje potřebnou péči a dodává jí mladistvou záři. O antioxidantech je také známo, že neutralizují volné radikály, které poškozují kožní buňky. Obecně vzato si na svoje přijde mastná a naopak dehydratovaná pokožka.

Dermatologové říkají, že složení moringy, konkrétně její vysoce antioxidační obsah, vytváří podmínky pro to, aby se pleť sama léčila a snížila produkci mazu, vyvolaného kupříkladu hormonální nerovnováhou. Na druhou stranu, vitamin B působí jako přírodní zvlhčovadlo, což znamená, že přitahuje vodu do vnější vrstvy pokožky. Moringa je tak vhodná pro každý typ pleti, pochopitelně i té, která má sklony k akné.

Kam se vydat na nákup?

V momentě, kdy zelený prášek převezme kontrolu nad mazovými žlázami, přebytečný olej se nesmíchá s odumřelými kožními buňkami a neucpe póry. Výsledkem aplikace je opět zdravější a líbivější pokožka bez bakterií. Navíc moringa urychluje hojení ran, takže není sebemenších pochyb o tom, že pleťová maska s jejím obsahem poslouží v několika ohledech.

Zajděte do obchodu se zdravou výživou, kupte světle zelený prášek, oddělte  1/2 polévkové lžíce moringy a smíchejte ho s 1 polévkovou lžící medu. Máte-li mastnější pokožku, přidejte 3 až 5 kapek esenciálního bergamotu, cedrového dřeva, cypřiše, kadidla, citronu či ylang ylang. V případě suché pleti sáhněte po cedrovém dřevu, pelargonii, jasmínu, levanduli, růži, heřmánku nebo neroli. Pokud se vám maska zdá být příliš „tuhá“, vlijte malé množství převařené vody. Dobře promíchejte a naneste na čistou pokožku. Po 10 až 15 minutách opláchněte vlažnou vodou a osušte. Použijte hydratační krém.

Zdroje: PharmEasy.in; MindBodyGreen.com; DermStore.com

Autor článku: Ivana Koutná