Z přírody, 5. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Lidská kůže je jako deník, který pomocí jizev zaznamenává vzpomínky na nejrůznější životní události a okolnosti. Chcete jich pár upravit, nebo dokonce vymazat? Je to možné. Pomocnou ruku nabízí prášek do pečiva, citron nebo tea tree olej!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Těch, které nemají nějakou tu jizvu, je jako šafránu. Ať už tahle „ozdoba“ vznikla následkem akné, oparu, úrazu, operace či císařského řezu, nelze popřít, že může ubrat na kráse i sebevědomí. Tak trochu se to týká i vás? Pokud přemýšlíte o laseru nebo dokonce chirurgickém odstranění, měli byste vědět, že vzhled jizev jde podstatně vylepšit i domácími prostředky. Vyzkoušíte třeba tyhle?

Na prášek do pečiva je spolehnutí

Prášek do pečiva je všestranným parťákem, jehož pole působení dalece přesahuje hranice kuchyně. Dá se totiž povolat k čištění, pohlcování pachů, odpuzování mravenců i zkrášlování. Abyste získali účinnou konzistentní pastu, smíchejte ho s trochou medu. Už se těšíte na to, co s vaší jizvou provede každodenní aplikace?

Do služby se hlásí také citron

Jistě se shodneme na tom, že citrony patří mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější potraviny. Jsou napěchovány vitaminem C, stejně jako draslíkem, hořčíkem a železem. Vykazují antibakteriální, protizánětlivé, antioxidační a detoxikační vlastnosti. Mohou posílit imunitní systém, podpořit shazování nadbytečných kil, zabránit různým infekcím a dokonce utlumit bolesti hlavy. To ale není všechno. Budete-li si čerstvou šťávou potírat jmenovaný kožní útvar, za pár týdnů může vypadat úplně jinak. Samozřejmě lépe…

Nepodceňujte ani tea tree olej

Olej z čajovníku australského se jako všestranné léčivo využívá již celá staletí. Běžně s ním zaháníte nachlazení a chřipku? Správná volba. Tento tekutý zachránce dokáže zlikvidovat nejen bacily, ale i plísně, vši a bakterie. Díky jeho hojivým a regeneračním schopnostem je doporučován i při jakýchkoli kožních potížích, a to včetně strií a jizev. Než ho na zasažená místa nanesete, myslete na to, že je třeba propojit ho s dalším nosným olejem, kupříkladu kokosovým. Klíčem k úspěchu je pochopitelně pravidelné opakování.

Další info: Remove Old Scars: Top 10 Medical Remedies Plus Natural Options; How to get rid of old scars: Natural home remedies

Autor článku: Andrea Veselá