Z přírody, 18. 9. 2022

Foto: Shutterstock

S příchodem podzimu se na našich talířích objevuje i celá řada sezónních potravin od dýní přes švestky až po ořechy. Jistě i vy máte své oblíbené recepty, jak tyto podzimní dobroty zpracovat. Nebojte se však experimentovat! Poradíme vám, jak vytvořit netradiční delikatesy...

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Dýně

Dýně

Oranžové bachraté plodiny jsou nejen nepostradatelnou součástí Halloweenu, kdy děti z vydlabaných dýní vyrábějí svítící strašidelné hlavy, ale zároveň tato zelenina tvoří nedílnou složku podzimního jídelníčku. Zkuste například nakrájet na plátky dýni Hokkaido a ochutit ji různými čerstvými či sušenými bylinkami – a dát zapéct do trouby. Chutná samotná, jako příloha, nebo jako součást sýrového talíře. Kontrast vytváří například s chuťově výrazným sýrem Taleggio, s lahodnou Gorgonzolou nebo s chutnými a dobře vyzrálými ovčími sýry.

Dýně Hokkaido plněná pórkem a sýrem

Troubu rozehřejte na 190 stupňů, na pánev dejte 50 g másla a orestujte 2 velké pórky, očištěné a nakrájené na tenká kolečka. Jakmile se začne pórek restovat, přikryjte pánev pokličkou a duste po dobu asi 10 minut. Odstavte z plamene a přidejte lžičku hořčice, 2 lžíce jogurtu, 2 lžíce čerstvé smetany a 125 g sýru Caprottino fresco nakrájeného na kostičky, ochuťte solí a pepřem. Vezměte 4 dýně Hokkaido, a pokud bude třeba, lehce seřízněte spodní část tak, aby stály. Z vrchní části odřízněte pokličku, dejte pozor, aby se nerozbila, a odložte ji stranou. Vnitřek dýně očistěte žící a naplňte směsí pórku a sýrů. Přiklopte pokličkou a pečte v troubě na pekáči po dobu asi 45 minut, dokud nebude dužina měkká.

Řepa

Řepa

Tato červená podzimní kořenová zelenina má celou řadu pozitivních účinků na zdraví – mimo jiné působí příznivě na krevní tlak i krvetvorbu, je zdrojem minerálů a vitaminů a podporuje imunitu. Řepa chutná pečená i vařená, může být součástí salátů, pomazánek, polévek nebo i veganských burgerů. Výbornou kombinaci vytváří s kozím sýrem anebo se sýrem Gran Moravia a lze ji také zakápnout zálivkou z medu a balsamica a dochutit solí a pepřem. Zkusit můžete rovněž smoothie z červené řepy – podpoří trávení a detoxikuje.

Krém z červené řepy zdobený ricottou a hoblinkami sýra

Pečenou či vařenou řepu rozmixujte s masovým vývarem v poměru podle toho, jak má být krém hustý. Přidejte 1 dcl smetany na zjemnění, dochuťte solí a pepřem dle chuti. Servírujte společně s vloženým nočkem ricotty a s hoblinkami sýru Gran Moravia.

Brambory

Brambory

Vůně pečených brambor v popelu dohořívajícího ohně dotváří idylický podzimní obrázek, jako by pocházel ze štětce Josefa Lady. Sklizeň brambor na polích vrcholí obvykle v září či říjnu, proto se bramborové hlízy dostávají v tomto ročním období často na talíř – a to v různých podobách. Pečení je pouze jedna z mnoha úprav – lze je vařit oloupané i ve slupce, připravit šťouchané s cibulkou nebo vytvořit kaši ochucenou hráškem, strouhaným sýrem, pórkem či česnekem.

Pórek s brambory a jogurtem

Pro přípravu hladkého krému nejprve poduste na másle pórek nakrájený na kolečka, poté přidejte brambory nakrájené na kostičky. Přilijte teplý vývar, sůl a pepř a asi půl hodiny povařte. Přidejte skleničku jogurtu a rozmixujte ponorným mixérem. Krém servírujte na hlubokém talíři ozdobený lžičkou jogurtu a hojně opepřete.

Jablka

Jablko

Patří mezi nejoblíbenější a nejhojněji rostoucí ovoce u nás, proto jistě i v okolí vašeho bydliště najdete sad, kde je lze pořídit – anebo vám možná dokonce roste jabloň přímo na zahradě.  Plody lze využít u předkrmů, hlavních jídel, zákusků, jsou z nich výborné mošty i pyré. Vedle vitaminu C obsahuje také pektin, tedy vlákninu, která má příznivý vliv na střeva a přispívá k lepšímu trávení.

Sýrové špízy s jablky a hořčicí

Nakrájejte na kostičky 100 g sýru Fontina a stejné množství čerstvého nebo polozralého kozího sýru. Oloupejte jedno jablko, nakrájejte na kousky a pokapejte citronovou šťávou, aby neztmavlo.

Napíchněte střídavě ingredience na špízy a servírujte je se sušenými rajčaty v oleji a s hořčicí.

Hrušky

Protože jsou hrušky plné vody i vlákniny, čistí střeva, pomáhají v hydrataci a mají močopudné, žlučopudné i detoxikační účinky. Proto jsou oblíbenou součástí diet, jelikož zasytí a zachrání nás, když „nás honí mlsná“. Jsou zdrojem vitaminu C a posilují imunitu. Stejně jako u jablek z nich můžete vysušit „křížaly“, anebo je zavařit na kompot a pochutnávat si na nich celou zimu.

Hrušky, ořechy a sýr

Na mírném ohni rozpusťte 150 g čerstvě nastrouhaného sýru Gran Moravia ve 250 ml čerstvé řídké smetany, dochuťte solí a pepřem. Nakrájejte na kostičky dvě hrušky a rozdělte je do čtyř skleniček. Přelijte je krémem, ozdobte nasekanými ořechy a servírujte teplé.

Švestky

Švestky

Co by to bylo za podzim bez vůně povidel? Výborné jsou i syrové, ale také sušené, které můžete mlsat místo nezdravých bonbónů. Jsou známé pro své projímavé účinky, proto působí při zácpě. Prospívají ale také srdci, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a detoxikují. Obsahují vitamin C a E a využívají se i jejich pecky. Podobně jako u těch třešňových se dají vysušit a zašít do bavlněného či lněného pytlíčku. Lze je nahřát a přiložit na různá bolavá místa, kterým takto poskytnete úlevu.

Bramborovo-švestkový krém se sýrem

Oloupejte a nakrájejte cibuli a 400 g brambor na kostičky. Uvařte v dostatečném množství osolené vody po dobu asi 12 minut společně se 4 sušenými švestkami, poté je slijte a nechte vychladnout. Rozmixujte na homogenní směs a dejte do kastrolu, přidejte 120 g nastrouhaného sýru Gran Moravia a zřeďte 300 ml smetany, zahřejte na velmi mírném ohni. Servírujte v hlubokém talíři nebo v mističce, ozdobte troškou extra panenského olivového oleje a poprašte pepřem.

Ořechy

Hnědé ruce člověka prozradí – jistě byl sbírat ořechy! Na přelomu září a října totiž začíná jejich sezóna… Zelená slupka sice kůži zbarví typickým odstínem (proto si vezměte raději rukavice), ale „úlovek“ za to stojí. Ořechy jsou zdrojem zdravých nenasycených tuků a kvalitních bílkovin, mají příznivý vliv na srdce, krevní tlak i cholesterol – ale také na nervovou soustavu! Ne nadarmo se tvar vlašského ořechu přirovnává právě k mozku… Dokonce se o nich hovoří jako o prevenci Alzheimerovy nemoci a školákům zase pomáhají v učení. A nezapomeňte si nepoškozené půlky skořápek schovat na výrobu dekorací…

Švestky, ořechy a gorgonzola

Do vodní lázně namočte asi na 10 minut pár sušených švestek. V misce vymíchejte krém ze 100 g mascarpone, 80 g gorgonzoly a deset nasekaných ořechů. Otevřete švestky, aniž byste je úplně rozpůlili, a otvor naplňte směsí. Na ozdobení dejte na každou švestku ořech a servírujte jako předkrm.

Houby

Houby

Výpravy s proutěným košem do lesa se stává na podzim oblíbenou kratochvílí Čechů. Jenže co s nasbíranými úlovky? Abyste je uchovali na pozdější časy, můžete je zavařit či usušit, ale také je lze zpracovat čerstvé v podobě nejrůznějších pokrmů. Pokud vám smaženice a houbová polévka již „lezou ušima“, zkuste něco netradičního, třeba houbový dort se sýrem…

Křehký slaný dort s houbami

Vyložte listovým těstem zapékací formu a připravte si náplň. Rozpusťte 40 g másla, přidejte 50 g mouky a špetku soli a připravte zápražku. Přidejte ¼ l horkého mléka a nechte pár minut povařit, poté přidejte 200 g nastrouhaného sýru Gran Moravia a 150 g hříbků nakrájených na malé kousky. Nakonec vmíchejte 2 žloutky a následně sníh ze 2 bílků. Náplň nalijte na listové těsto, zatočte okraje těsta a dejte péci do trouby rozehřáté na 180 stupňů na asi 25 minut.

Máslo

Máslo

Zatímco k létu patří lehké pokrmy, v chladnějších měsících vítězí touha se zahřát a přicházejí na řadu různé zeleninové krémy, vydatná jídla a tučnější sýry. Proto se nebojte do kulinářských specialit zařadit klasické máslo s vysokým podílem tuku. Obsahuje mimo jiné i vitamin D, jehož přísun se s ubývajícími slunečními paprsky snižuje. Přitom je důležitý pro získání energie a vitality.

Ochucené máslo s bylinkami

Máslo (200 g) nakrájejte na kostky a nechte změknout. Pokud máte mixér, můžete ingredience spojit promixováním. Jestliže jej nemáte, nasekejte hrst bylinek (např. petrželka, pažitka, tymián či oregano) nadrobno, s máslem a 3 stroužky prolisovaného česneku promíchejte vidličkou a utřete dohladka. Osolte dle chuti a buď rovnou servírujte, nebo dejte ve fólii ztuhnout do lednice. Můžete také vyzkoušet již hotové ochucené máslo Fratelli Brazzale ze sladké smetany s 84 % tuku (lze zakoupit na váhu v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia). Můžete si užít lahodnou chuť pažitky, rozmarýnu či jemné soli z Cervie.

Zelí

Zelí

Tato listová zelenina patřila po staletí k základům staročeské kuchyně a je i součástí mnoha regionálních specialit, jako je například valašská kyselice, krkonošské kyselo či jihočeská cmunda po kaplicku. Naše prababičky dobře věděly, proč zelí zařadit do jídelníčku – je totiž plné vitaminu C a pomáhá nám zlepšit imunitu v období, kdy začínají útočit podzimní neduhy.

Zelí se špekem a pancettou

Kostičky špeku nebo pancetty zprudka opečte společně se zelím na pánvi, podlijte bílým vínem a nechte ho odpařit, podávejte s rýží a krémem z balsamicového octa anebo s klasickou klobásou.

Zdroj: TZ Gran Moravia

Autor článku: Andrea Veselá; Foto: Shutterstock