Z přírody, 25. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Z vašeho domova odnese to, co se vám již nehodí, ale zároveň pomůže i k fyzické pohodě, konkrétně trávení. Co je to? Dračí krev. Co všechno o tomhle populárním vykuřovacím prostředku potřebujete vědět?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Dračí je přírodní rostlinná pryskyřice tmavě červené barvy. Získává se z rostliny rostoucí v jihovýchodní Asii. V Indii se takto pozoruhodná látka používá už tisíce let v mnoha rituálech, jejichž cílem je neutralizovat negativní energii. Má silnou, poněkud sladkou vůni, která ne všem sedí. Narazíte-li na ni ve formě kapek, tedy potravinového doplňku, rozhodně si ji nenechte ujít. Existuje totiž hned několik vědeckých zjištění, proč tato „duchovní pryskyřice“ prospívá zdraví.

Antimikrobiální účinky

Dračí krev může poskytnout určitou ochranu před patogeny, jako jsou bakterie, houby a viry, což potvrdila jedna laboratorní studie z roku 2011. Leckdo ji považuje za mocný prostředek proti nemocem. Bod navíc!

Blahodárný vliv na trávení

Jedno z nejčastějších použití dračí krve ve starověku? Zmírnění obtíží s trávicím zdravím. Některé současné vědecké práce dokládají, že za vším stojí právě již zmíněné antimikrobiální vlastnosti, které mohou zabíjet patogeny, jenž tyto stavy způsobují. Tak i to se hodí.

Protizánětlivé působení

Antioxidační potenciál v dračí krvi se popřít nedá. Ve formě doplňků stravy se její účinky rovnají potravinám bohatým na antioxidanty. Stále je však zapotřebí dalšího výzkumu. Výhod je tu však mnohem víc.

Podpora při cukrovce

Dračí krev podle všeho podporuje také léčbu a prevenci diabetu u zvířat. I když dosud nebylo prokázáno, že ten samý účinek mohou očekávat i lidé, otevírají se dveře pro budoucí výzkum možného použití pro diabetická léčiva. Co se týče užívání, „netlačte na pilu“.

Jaká jsou rizika?

Konzumace dračí krve je obecně považována za bezpečnou. U zakoupených produktů však vždy pečlivě dodržujte pokyny pro dávkování, které nepřekračujte. A pozor, studie na zvířatech z roku 2011 ukázala, že určité typy dračí krve mohou mít účinek na ředění krve. Jiné lékové interakce ale známy nejsou. A co když se s dračí krví setkáte v práškové formě? Položte ji na doutnající briketu černého uhlí (ideálně společně s kadidlem) a otevřete okna a dveře. Dračí krev rozptýlí negativní energie a odnese z domu a bytu vše, co není potřebné nebo užitečné.

Autorský článek

Další info: What Is Dragon’s Blood and What Are Its Uses?; Dragon’s Blood Helps Wound Healing & Skin Care

Autor článku: Andrea Veselá