Podle statistických zjištění bylo v roce 2019 v Česku registrováno více než 900 tisíc osob trpících některým z typů diabetu. Počet nemocných se přitom dle odborníků každým rokem zvýší přibližně o 60 tisíc. Situace v České republice se tak blíží do fáze, kdy problémy s diabetem bude řešit každý desátý člověk. Za stále zvyšujícím se počtem nemocných je dle expertů především stárnutí populace a zhoršující se životní styl, roli však hraje i vyšší informovanost a přesnější metody diagnostiky diabetu.
„Přesto, že je dnes diabetes považován za civilizační chorobu, řada lidí to podceňuje. Pravda je, že v mnoha případech lze následky onemocnění mírnit poměrně snadno, v případě neřešení ale může diabetes vést k vážným nemocem srdce a cév, poškození ledvin nebo i k oslepnutí,“ varuje bylinkářka Jarmila Podhorná.
Není cukrovka jako cukrovka
Onemocnění diabetem může mít mnoho podob. Nejběžnější jsou dva typy. Diabetes 1. typu se nejčastěji projeví už v dětství nebo během dospívání a je dána geneticky. Tělo při ní napadá vlastní buňky slinivky břišní, které produkují inzulin. V důsledku jejich zničení pak inzulin v těle trvale chybí a nemocný ho musí pravidelně doplňovat. Tímto typem diabetu však v tuzemsku trpí pouze zhruba 7 % nemocných.
Civilizačním problémem je proto především diabetes 2. typu. I u ní mohou sice hrát roli geny, často se ale pojí spíše s nezdravým životním stylem, nadváhou a stresem. Organismus nemocného totiž nedokáže uvolnit dostatečné množství inzulínu, slinivka proto reaguje vytvořením zvýšeného množství látky, čímž se zvyšuje hladina cukru v krvi.
Základem je zdravý život
Přestože diabetem 2. typu trpí v české populaci bezmála 800 tisíc lidí, pozitivní je fakt, že průběh onemocnění může být zpočátku velmi mírný. Následky tak lze při dodržení několika zásad tišit. Základem léčby je vyvážené stravování a dodržování diabetické diety. Cukrovkáři by se tak měli vyvarovat především průmyslově zpracovaných potravin s přidaným cukrem, bílé mouky a smažených pokrmů.
Tyto kroky jim společně se zařazením pravidelného pohybu mohou napomoci zredukovat váhu, která vede u mnoha lidí také ke snížení hladiny cukru v krvi. Po konzultaci s lékařem lze samozřejmě užívat i léky, které zlepšují přirozené uvolňování inzulinu a citlivost tkání.
Jak pomůže příroda
Při snižování krevního cukru mohou pomoci i bylinné přípravky, kterými je možné doplnit léčbu.
„Při léčbě diabetu je důležité zaměřit se na očistu vnitřních orgánů, hlavně slinivky břišní, jež má vliv na látkovou výměnu. Zapomenout bychom ale neměli ani na játra a střeva,“ říká Jarmila Podhorná.
K celkovému pročištění organismu je podle ní vhodná především penízovka, která zlepšuje činnost slinivky a má skvělé antibakteriální účinky. Jaterní funkce stimuluje také tinktura z břízy, známá pro své silné čisticí schopnosti. Léčebnou kúru je vhodné doplnit i borůvkou, jež působí dezinfekčně, posiluje cévní stěny a podporuje efektivní využití přirozeného inzulínu. Příznivě navíc ovlivňuje kvalitu zraku, který je diabetem často ohrožen.
Zdroj: TZ Naděje / Jarmila Podhorná