Z přírody, 26. 9. 2023

Foto: Shutterstock

Všichni jistě máme v domácí lékárničce zásobu nejrůznějších pilulek, po kterých sáhneme, když se ozvou bolavá záda, natažené svaly nebo třeštící hlava. Ale věděli jste, že podobně vám mohou pomoci také dary přírody? Tyhle bylinky vás nezklamou!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Přestože analgetika jsou poměrně rychlým způsobem, jak se zbavit všech možných druhů bolesti, čím dál více lidí sahá po bylinkách a nejrůznějších plodech, které jsou pro tělo mnohem šetrnější. Jaké to jsou a co mají za účinky?

Bolest hlavy i nespavost: Kozlík lékařský

Kozlík lékařský je hojně rostoucí bylina, která se nejčastěji používá ke zklidnění, proti nespavosti a úzkosti. Pomáhá však také proti bolestem hlavy, tato bylinka totiž dokáže vyrovnat hladiny důležitých látek v mozku, aniž by způsobovala závislost.

Kozlík najdete na vlhkých loukách a mýtinách v blízkosti lesů. Lze jej však také pěstovat na zahradě, pokud mu najdete vhodné místo v polostínu. Nejvíce se používají oddenky a kořeny, které často prodávají usušené i v lékárnách nebo prodejnách se zdravou výživou.

Hojení ran i menstruační bolesti: Měsíček lékařský

Přestože je měsíček lékařský veřejnosti znám zejména jako gynekologická bylina, která pomáhá upravovat nepravidelnou a bolestivou menstruaci, lze jej využít i při žlučníkových a jaterních problémech. Ideální je jej také používat na záněty, špatně se hojící rány či hemoroidy.

Měsíček připravujte formou krátce vařeného odvaru a pijte jej třikrát denně. Připravit můžete i tinkturu, měsíčkový olej či měsíčkovou mast, která je vhodná například na kožní vyrážky.

Bolest svalů i chudokrevnost: Prha arnika

Prha arnika neboli arnika horská je vzácná, přísně chráněná bylinka, která má nespočet léčivých účinků. Kromě toho, že uvolňuje krevní sraženiny, také pomáhá s léčbou pohmožděnin, tlumí bolesti svalů, ulevuje při kloubních potížích, má dezinfekční účinky a pomáhá při chudokrevnosti. Bylinka si zároveň poradí i s úrazy staršího data.

V České republice ji bohužel ve volné přírodě nenajdete, pro léčebné účely se však vyrábí arniková tinktura, kterou je dobré mít vždy po ruce.

Křeče i zranění: Řebříček obecný

Řebříček se používá zejména jako prostředek, se kterým si pomůžete od křečí. Také posiluje nervovou soustavu, podporuje krevní oběh a látkovou výměnu. Látky obsažené v rostlině působí protizánětlivě a podporují hojení ran. Tato bylinka je však označována za hlavní ženskou bylinu, jelikož má pozitivní účinky na ženské pohlavní ústrojí.

Sbírat jej můžete v době od června do října, a to takřka všude, kde roste tráva. Používá se zejména vrchní nedřevnatá část rostliny v plném květu.

Zdroje: 12 natural ways to relieve pain; Top 15 Natural Painkillers

Autor článku: Petra Chmelová