Výživa, 27. 7. 2023

Foto: Shutterstock

Většina z nás po příchodu z nákupu obsah tašek jednoduše nahází bez ladu a skladu do lednice, zkrátka tam, kde je místo. Ovšem tím můžeme snížit u některých produktů jejich trvanlivost. A to často znamená jediné - že jídlo vyhodíme.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Odhaduje se, že až 25 % nakoupeného jídla se vyhodí, aniž bychom ho spotřebovali. Nemalé procento Čechů také přiznává, že několikrát do měsíce vyhazuje i potraviny, které nebyly vůbec zpracovány. Důvody, proč nakoupené a nepoužité jídlo končí v odpadkovém koši, jsou několikeré.

Nedostatečná kontrola lhůty trvanlivosti, špatné plánování nákupů a nevhodné uchovávání potravin, to jsou nejčastější z nich. Inspirujte se osvědčenými tipy, jak minimalizovat potravinový odpad.

Plýtvání odsuzujeme, ale nevíme, co s ním

Představte si, že jedete na velký nákup. Ze supermarketu si odnesete čtyři tašky naplněné k prasknutí a jednu ještě předtím, než nasednete do auta, vyhodíte na parkovišti do koše. Nepředstavitelné, a hlavně nelogické? V konečném důsledku se přitom takto chová velké procento českých domácností.

Třetina Čechů přiznává, že vyhazuje jídlo, i když plýtvání potravinami všichni do jednoho jednomyslně odsuzujeme. Jedním z nejčastějších důvodů, proč se tak děje, je nedostatečná informovanost. Zkrátka a dobře si nevíme rady s tím, jak potraviny uchovávat, aby se rychle nekazily.

Mějte přehled a plánujte

Vyhraďte si čas a naplánujte jídelníček a nákupy na celý týden dopředu. Namísto mikrotenových sáčků a igelitových tašek se na nákup vybavte šikovným košíkem nebo plátěnou taškou na nákup. Lepší plánování nákupů, stejně jako přehled o obsahu lednice, pomůže předcházet potravinovému odpadu.

Předcházejte vytváření odpadů i tím, že budete potraviny pečlivě ukládat a skladovat, aby vám vydržely co nejdéle čerstvé a nekazily se zbytečně. Správné skladování může životnost potravinářských výrobků několikanásobně prodloužit, naopak špatné uchovávání snižuje nutriční hodnotu a vede k rychlejšímu zkažení.

Prodlužte životnost pečivu i kávě

Kávu přesypeme z původního obalu do uzavíratelné tmavé dózy nebo sklenice a uložíme ji na suché a chladné místo. Tak vydrží její aroma nejdéle.

Mouku a podobné sypké produkty je dobré přesypat z původního obalu do uzavíratelné sklenice. Často se v ní vyskytují zárodky škůdců, kteří se pak rychle rozšíří i do ostatních skladovaných potravin.

Nejlepším způsobem, jak udržet chléb a pečivo čerstvé, je zabalit ho do čisté utěrky z bavlny či lnu a vložit do chlebníku. Může tak dýchat a neplesniví. Přidáte-li k němu rozkrojené jablko nebo oloupaný brambor, vydrží déle.

Kávu, čaje, bylinky, sušené ovoce nebo koření můžete také skladovat v pevných a stabilních sáčcích s uzavíráním na zip, které zajišťují neprodyšnost, a tak zabezpečují delší čerstvost, křehkost a aroma uchovávaných potravin.

Lednice má svá pravidla

Exotické ovoce, rajčata a okurky zpravidla skladujeme při pokojové teplotě, zatímco tuzemské ovoce a zeleninu dáváme do spodních přihrádek chladničky. Ovoce a zeleninu uchovávejte v plastových, skleněných či papírových obalech.

Syrové maso musí být z hygienických důvodů skladované v obalu, aby svou šťávou nemohlo kontaminovat ostatní potraviny. Proto je dobré ho vložit do krabičky a skladovat ho v chladničce s teplotou kolem nuly. V

Vajíčka vydrží nejdéle čerstvá při skladování při teplotě 5–8 °C. Před ukládáním je neomývejte ani neotírejte, abyste nesetřeli ochranný povlak. Pak je vložte do speciálních stojánků v chladničce.

Maso a mléčné výrobky skladujte odděleně, při kontaktu by mohlo dojít ke zkřížení kmenů bakterií.

Tvrdé sýry skladujte v chladu a temnu v nádobě či voskovaném papíru. Aromatické sýry je nejlepší skladovat v uzavíratelné nádobě.

Zdroj: TZ Paketo.cz

Autor článku: Ivana Koutná