„Na otázku ohledně správného jídelníčku neexistuje jednoznačná odpověď. Každý má jiné potřeby a stejně tak každému může vyhovovat něco jiného. Důležité je ale řídit se rozumem a myslet hlavně na dlouhodobou udržitelnost a své zdraví,“ vysvětluje výživový poradce Lukáš Vrána.
Potřebuji ho?
První a nejdůležitější otázkou je, zda jídelníček vůbec potřebujete. A je pravdou, že někteří jej nepotřebují, hmotnost i regeneraci mají na dobré úrovni, zvolili směr stravování, který je udržitelný a je pro ně tedy zbytečné následovat jakýkoliv plán, který by je zbytečně omezoval. Pokud ale řešíte dlouhodobé udržení hmotnosti, snahu shodit přebytečná kila, nebo máte jiné důvody, správně nastavený jídelníček vám k tomu pomůže.
„K tomu, abyste si sestavili jídelníček, nemusíte být raketový fyzik. Přesto je vhodné mít základní znalosti – jak si spočítat energii, stanovit poměr bílkovin, sacharidů a tuků, a nakonec vše převést na konkrétní potraviny,“ vysvětluje jednoduchý princip Lukáš Vrána s tím, že se celý proces dá přirovnat například ke stavbě koupelny: Máte několik možností – uděláte si ji sami, zavoláte instalatéra, nebo řeknete firmě. Někdo volí sprchový kout, jiný raději vanu, další zvolí k ohřevu vody boiler a někdo doporučuje izolaci i kolem studené vody.
„Možností realizace jsou stovky a pokud je práce dobře odvedená, nejde říct, že je jedna varianta horší než druhá. Záleží na přístupu a preferencích každého z nás,“ doplňuje výživový poradce.
Když potřebujete pomoc
Pokud se rozhodnete, že s vypracováním potřebujete pomoct, vybírejte rozumem a raději upřednostněte odborníky s praxí v oboru či odpovídajícím vzděláním.
„Zároveň byste měli mít k dispozici plný servis včetně počáteční analýzy – váhy, stanovení procenta tuku a dalších parametrů včetně životního stylu nebo vašich cílů. Na základě toho je možné jídelníček vytvořit individuálně a tím pádem efektivně. Pokud po vás žádný z těchto údajů není požadován, je velice pravděpodobné, že se vám do ruky dostane univerzální návod, který vůbec nemusí sedět vašim potřebám a k vašim cílům se ani nepřiblížíte,“ upozorňuje na důležitost individuálního přístupu výživový poradce, který zároveň dodává, že jídelníčky nejsou unifikované a přístupů k jejich tvorbě je hned několik, takže záleží na přístupu daného odborníka.
Ať už jej budete vybírat podle jakýchkoliv parametrů, dbejte na to, aby měl znalosti z oboru (potravinářství, výživa, doplňky atd.), ale měl by také umět vyhodnotit i potenciální zdravotní rizika.
Který bude nejlepší
Jídelníček od poradce se dá sestavovat různými způsoby. „Proto i na otázku, na kolik dnů sestavuji jídelníček já, neumím odpovědět, protože jídelníček na konkrétní dny je pouze jedním z přístupů – po výpočtu je navrženo jídlo na jeden den a celkový součet pak odpovídá návrhové energii a stanovenému trojpoměru. Lepším přístupem, který i já preferuji, je kombinační jídelníček,“ prozrazuje Lukáš Vrána a vysvětluje principy tohoto typu jídelníčku: „Pro jednotlivá jídla během dne se vytváří zásobníky komponentů, ze kterých je možné dané jídlo připravit. Na oběd tak máte na výběr třeba z 15 – 20 bílkovinných složek, obdobně to platí pro přílohy (sacharidy), zeleninu a další živiny.“ Tímto způsobem se dají připravit varianty pro klasické obědy, saláty nebo třeba luštěninová jídla a jídelníček jde sestavit podle preferencí klienta – ať už například lowcarb, veganský nebo vegetariánský.
Pro kombinační jídelníček potřebujete také výpočtový nástroj, existuje celá řada aplikací, které se sestavením pomohou, ale i tak se nejedná o několikaminutovou záležitost. Výhodou ale bude poměrně volný jídelníček, ve kterém si můžete vybrat široké spektrum potravin, a tedy i výsledné jídlo, které připravíte.
I tak není rozhodnutí jednoduché. Klíčem je zjistit, co si od jídelníčku slibujete. Můžete se nechat celým procesem provést a cestu ke znalostem a výsledku si zkrátit, nebo můžete zvolit delší cestu, kdy se sami začnete o výživu zajímat, a nakonec si sami zvolíte způsob stravování podle vám dostupných informací. Každý jsme jiný a neexistuje jedna správná cesta, platí ale, že odborníci jsou tu od toho, aby vám postup usnadnili a celým procesem vás i provedli a naučili vás, jak na to.