Výživa, 27. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Citrony nám slouží po celý rok. Zaslouží si, aby vydržely déle čerstvé! Co i vy můžete udělat proto, aby neztratily nic ze své báječné šťavnatosti? Tenhle fígl se dědí po generace!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Malé žluté zázraky. Tak to přesně vystihuje citrony. Jeden kus poskytuje asi 31 mg vitaminu C, což je 51 % referenčního denního příjmu. Škoda toho nevyužít! Výzkumy ukazují, že konzumace ovoce a zeleniny bohaté právě na céčko C snižuje riziko srdečních chorob a cévní mozkové příhody. Avšak není to jen vitamin C, který je považován za přítele vašeho srdce. I vláknina a rostlinné sloučeniny v uvedených plodech mohou významně snížit některé rizikové faktory srdečních chorob.

To všechno jsou báječné zprávy, ovšem menší radost všem příznivcům citronů způsobuje spíš jejich „výdrž“.

Dnes čerstvé, pozítří unavené

Po koupi v obchodě je tohle citrusové ovoce k dispozici maximálně tak týden. Při pokojové teplotě ztrácí vlhkost, začíná se vysušovat a tvrdnout. Než se nadějete, připomíná citron dost těžký tenisák, který by při hodu úplně s přehledem rozbil kdejaké nádobí. Naštěstí existuje trik, který šťavnatost citronů prodlužuje – a tím i šetří peníze.

Chcete-li udržet citrony svěží o něco déle, vložte je do misky s vodou a ubytujte v ledničce. Alternativně můžete plody citronovníku vložit do vzduchotěsného plastového sáčku a opět jim vyhradit místo kdesi v koutku chladničky. Voda v misce slouží k doplnění ztracené vlhkosti, stejně jako plastový sáček. Díky tomuto postupu budete mít po ruce vitamin C a další nezbytně důležité látky potřebné pro bezproblémový chod organismu.

Důvody, proč nevyhazovat kůru

Mimochodem, věděli jste, že jeden vzrostlý strom v závislosti na druhu a lokalitě ročně rodí něco mezi 200 až 1 500 citrony? To ale neznamená, že by se s nimi mělo plýtvat! Zvlášť když konkrétně kyselina citronová může pomoci zabránit ledvinovým kamenům zvýšením objemu moči a pH moči. Citrony však také chrání před anemií. Když už jim tedy prodloužíte „život“, myslete taky to, že nesmírně výživná a cenná je i jejich kůra.

Ta obsahuje velké množství vlákniny, vitamin C, malé množství vápníku, draslíku a hořčíku. Zároveň je plná antibakteriální látky, která inhibuje růst mikroorganismů. Buďte si jak jistí, že tento pro někoho „odpad“ má antibakteriální vlastnosti podporující i orální zdraví. Zase o důvod víc, proč citron položit do misky s vodou, co říkáte?

Autorský článek

Další info: How to Store Lemons: 7 Methods for Storing Fresh Lemons; The right way to store lemons to keep them fresh for longer

Štítky: ovoce

Autor článku: Andrea Veselá