Výživa, 9. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Nemáte dnes chuť na něco neobvyklého, lahodného a nesmírně zdravého? Zkuste fazole, které svou chutí připomínají ořechy. Vylepší vám trávení, ochrání před anémií a ještě prospějí srdci i mozku.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Že nejsou fazole jako fazole? Přesně tak. V obchodě narazíte třeba na ty bílé, červené nebo černé, stejně jako na druhy adzuki, mungo, pinto či borlotti. A právě těm posledním jmenovaným se dnes podíváme na zoubek! Odkud jsou, co je na nich zvláštního a proč nad nimi strávníci budou valit oči?

Pozdrav z jihu, který zahřeje nejen u srdce

Fazole borlotti pocházejí z Itálie a jednoznačně patří k nejhezčím luštěninovým odrůdám. Naprosto vynikají svojí mramorovanou texturou i nasládlou chutí vzdáleně připomínající kaštany a ořechy. Právě proto se tak často přidávají do salátů, neboť je vizuálně ozvláštní a pozvednou na vyšší úroveň. Báječně se však hodí i k přípravě pomazánek, ragú, dušeného masa i sytých polévek, což z nich dělá všestrannou přísadu. Naprosto samostatnou kapitolou jsou pak jejich zdravotní benefity. Osloví tyhle i vás?

Trávení, které šlape jako hodinky

Kdo si chce podstatně vylepšit trávení, ten by se zařazením zmíněné potraviny do jídelníčku neměl otálet. Tak nějak to alespoň říkají výživový poradci, kteří poukazují na skutečnost, že vysoký podíl obsažené vlákniny pomáhá při přijímání živin i odstraňování odpadních produktů. Vláknina také podpoří množení prospěšných bakterií, z čehož vaše tělo vytěží pravidelné pohyby střev i snadnější absorpci vitaminů i minerálů.

Kardiovaskulární zdraví na jedničku

Díky přítomnosti draslíku a dalších prospěšných živin „italské fazole“ přispívají k regulaci škodlivého cholesterolu a normalizaci tlaku. Tím zlepšují kondici celého kardiovaskulárního systému a předchází vážným srdečním chorobám.

Prevence anémie. Ta přijde vhod

Když přijde řeč na bohaté zdroje železa, neměly by mezi nimi borlotti fazole, ukryté v o něco tvrdší slupce, chybět, neboť tohoto minerálu mají doslova na rozdávání. Sluší se připomenout, že železo je klíčové pro tvorbu červených krvinek i krevního barviva, tudíž předchází chudokrevnosti. Příznivě ovlivňuje také mozkovou aktivitu, bojuje proti únavě a zasahuje do metabolických funkcí.

Autorský článek

Další info: 7 Health Benefits Of Borlotti Beans; Nutrition and Health Benefits of Borlotti Beans

Štítky: vláknina

Autor článku: Lenka Šmídová