Výživa, 9. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Dodržování stravovacích návyků je základem pro úspěšné dosažení zdravější a pevnější postavy. Ovšem některé z nich vám mohou ve výsledku spíše uškodit. Kterým mýtům se nevyplatí věřit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Přestaňte své tělo i sebe zbytečně trápit a následujícím zaručeným radám příště už nevěřte.

Když dáte dítěti cukr, bude hyperaktivní

Možná nepotěšíme odpůrce cukru, ale neexistují žádné vědecké důkazy o tom, že cukr způsobuje hyperaktivitu. Děti rozhodně nejsou na oslavách více rozjančené kvůli sladkým limonádám a narozeninovému dortu. Existuje jednoduché vysvětlení, proč jsou plné energie: jsou jednoduše šťastné.

Dospělí často konzumují cukr v kombinaci s kofeinem a neuvědomují si, že nadbytek energie má na svědomí kofein, nikoli cukr.

Cukr je lepší nahradit medem, který je zdravější

Říká se, že med je lepší a zdravější variantou než cukr, protože obsahuje vitamin B. Ale s ohledem na množství medu, které většina lidí zkonzumuje na posezení, nemá význam zmiňovat důležitou dávku vitaminů, jejichž přísun je nepatrný.

Pravdou zůstává, že med je přírodní produkt, zatímco bílý cukr je rafinovaný zpracovaný výrobek. Výživové rozdíly mezi medem a cukrem jsou však podle odbornice na výživu Susan Bowerman zanedbatelné. Čajová lžička bílého cukru obsahuje 50 kalorií, zatímco lžička medu má o trochu více – kolem 60 kalorií.

Po páté hodině večerní už se nemá nic jíst

Přestáváte jíst úderem 17. hodiny? Ve skutečnosti vaše tělo neví, jaký je čas. Nezáleží ani tak na tom, kdy sníte své poslední jídlo. Mnohem důležitější je celkový příjem kalorií během dne, který by měl být pravidelný a vyvážený. Je prokázané, že lidé, kteří v průběhu dne jedno nebo více jídel vynechají a posléze se přejedí před spaním (nebo kdykoli jindy), skutečně více přibírají na váze.

Hnědá vejce jsou mnohem výživnější než bílá

Je mi záhadou, odkud pochází tato myšlenka. Mám podezření, že lidé hnědé barvě přisuzují přirozenost, zatímco bílá údajně působí uměle,“ zamýšlí se Susan Bowerman. Barva vajec závisí na plemeni kuřat, ale z hlediska nutričních hodnot jsou všechna vejce téměř stejná. Strava slepice může skutečně ovlivnit výživovou kvalitu vajíčka, ale barva vejce opravdu nerozhoduje.

Zelenina ztrácí po zamrazení výživovou hodnotu

Mnoho lidí vnímá mraženou zeleninu jako nouzové řešení, které není plnohodnotné jako čerstvá zelenina. Pravdou ale je, že mražená zelenina je balena a zmrazena velmi brzy po sklizni, což znamená, že je zachována velká část prospěšných živin. Nejenže vám ušetří čas při vaření, ale někdy je dokonce lepší než zelenina čerstvá.

Čerstvá zelenina v supermarketech je podle Susan Bowerman bohužel vystavována teplotním změnám, nepřirozenému světlu a vlhkosti. Všechny tyto faktory mají vliv na to, že daná potravina pomalu přichází o obsah vitaminů.

Susan Bowerman je expertka na výživu a odborná garantka společnosti Herbalife Nutrition

Autor článku: Andrea Veselá