Omezování sacharidů je aktuálně nejpropagovanější výživové doporučení. V případě, že omezíte sladkosti a jiné nezdravé potraviny jako, jsou koblihy, sušenky, chipsy či slazené nápoje, svému tělu tím prospějete. Přestat jíst ovesné kaše nebo těstoviny však rozhodně nemusíte.
„Sacharidy jsou pro lidský organismus základním zdrojem energie. Pokud jich přijímáte málo může přijít podráždění, nervozita, únava i snížení výkonu při sportu. „Sacharidy jsou jedním z hlavních činitelů určující energetickou schopnost svalů podávat optimální výkon,“ tvrdí pro Fotsrozumem.cz Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy společnosti Bonavita, a dodává, že základ jídelníčku by měly tvořit především komplexní neboli složené sacharidy, mezi které patří kvalitní pečivo, ovesné vločky, luštěniny a další.
Jak je to s jednoduchými cukry
Jednoduchým cukrům ve zpracovaných potravinách a nápojích je vhodné se spíše vyhýbat, protože kromě rychlé energie prakticky nic dalšího po výživové stránce neposkytují. Podle odborné garantky na výživu to však do jisté míry závisí i na životním stylu.
„Člověk s náročnějším životním stylem, ať už jde o manuálně pracujícího nebo sportovce, si může dovolit přijímat i rychlé cukry ve větším množství. Příjem rychlých cukrů v souvislosti s fyzickou aktivitou slouží jako zdroj rychlé energie nebo pro cílenou obnovu zásob sacharidů, tzv. glykogenu ve svalech,“ vysvětluje zakladatelka a instruktorka pražských Domů Jógy Věra Vojtěchová.
Množství sacharidů v jídelníčku se odvíjí od náročnosti životního stylu, ale i celkového zdraví. Podle výživových doporučení z USA by měl zdravý dospělý člověk přijímat energii ze sacharidů v rozmezí 45–65 procent. Podle evropských zemí to je okolo 50 procent a apeluje se na nutnost individualizovat příjem sacharidů podle náročnosti životního stylu. Podívejme se nyní, jaké sacharidové potraviny by měly být základem našeho jídelníčku.
Ovesné vločky
Ovesné vločky obsahují celou řadu živin, vitamínů, minerálních látek a jsou bohatým zdrojem vlákniny. Kromě výživové hodnoty si je navíc můžete upravit na nespočet způsobů a díky komplexním sacharidům budete mít spoustu energie. „Ovesné vločky můžete použít při přípravě snídaňových kaší, mugcakes, zdravějších dezertů, palačinek, ale i při přípravě slaných pokrmů – k zahuštění polévek, do různých placiček, karbanátků, burgerů nebo si z nich můžete udělat i těsto na pizzu,“ doporučuje Michaela Ryglová.
Quinoa
Quinoa obsahuje nejen kvalitní sacharidy, ale je i skvělým zdrojem bílkovin, omega 3 mastných kyselin, vlákniny a železa, díky čemuž je velmi vhodná pro sportovce, děti a lidi upřednostňující rostlinné potraviny (vegani, vegetariáni). Quinoa je navíc přirozeně bezlepková, a proto je výborným doplněním jídelníčku při onemocnění celiakií.
Brambory
Brambory patří mezi základní potraviny, které se dají poměrně levně koupit a přitom jsou pro tělo velice prospěšné. Brambory jsou zdrojem komplexních sacharidů a dokážou na dlouhou dobu zasytit, protože mají nízký glykemický index. Dají se upravovat na mnoho způsobů, přičemž šetrným způsobem je například vaření bramboru ve slupce.
Kromě klasických brambor doporučujeme zařadit do jídelníčku sladké batáty, které jsou na tom dokonce výživově ještě o něco lépe než brambory. Batáty obsahují vitamín B6. Významné jsou i pro vyšší obsah vitamínu C a mají i méně kalorií a více vlákniny než brambory. Díky svému složení jsou batáty ideální volbou pro sportovce.
Žitné a celozrnné pečivo
Pečivu se řada lidí vyhýbá, to však není nutné, spíše je třeba zvolit to správné. Dbejte na kvalitu a vybírejte žitné nebo celozrnné pečivo. „Žitné ani celozrnné pečivo sice obvykle nemá méně kalorií než jiné druhy pečiva, ale obsahuje více minerálních látek a hlavně vlákninu, díky které lépe zasytí,“ vysvětluje specialistka na stravu Michaela Ryglová.
Cizrna
Cizrna neboli římský hrách je výborným zdrojem sacharidů a bílkovin. Obliba cizrny však nespočívá pouze v jejim složení, ale i možnostech širokého využití. Cizrnu můžete přidat do salátů, připravuje se z ní chutný hummus, falafel a výborně poslouží i jako zdravější varianta pochoutky k televizi. Stačí, když ji zapečete v troubě s trochou pikantního koření.
Bulgur
Dalším zdrojem kvalitních sacharidů je bulgur, který oceníte zejména tehdy, budete-li v časové tísni. „Bulgur se používá k přípravě rychlých a lehce stravitelných jídel. Nejběžnější úpravou bulguru je napaření a dochucení zeleninou, olejem a citrónem. Jeho výhodou je také to, že si bulgur můžete připravit s předstihem. Saláty s bulgurem jsou totiž výborné za tepla i za studena,“ říká Michaela Ryglová.
Ing. Michaela Ryglová je odbornice na výživu a garantka výživy společnosti Bonavita; Věra Vojtěchová je zakladatelka a instruktorka pražských Domů Jógy