Výživa, 16. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Říká se, že mléko je člověku nejvlastnější potravina – vždyť je to přece pokrm miminek. Mléčné výrobky jsou rozhodně jedněmi z nejkvalitnějších a přitom nejlevnějších zdrojů živočišných bílkovin. Přesto o něm kolují různé mýty.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Odtučněnému mléku chybí živiny

Odtučněné mléko se od více tučného mléka liší pouze v obsahu tuku. Obsah bílkovin i minerálních látek je stejný. Odtučněné mléko má pouze mírně nižší obsah vitaminů rozpustných v tucích, ale při běžné stravě jsou tyto nedostatky hravě vyrovnány.

Vysoká teplota zbaví mléko vitaminů

Tepelné ošetření mléka je jedním ze základních kroků k dosažení zdravotní nezávadnosti a údržnosti mléka. Konkrétně u výroby trvanlivého mléka se používá sterilace při teplotách vyšších než 100 °C. Sterilace deaktivuje všechny přítomné mikroorganismy a většinu enzymů.

Vysoká teplota nemá na mléko velký vliv, mírně se mění chuť a barva mléka, ale ztráty vitaminů a minerálních látek nepřesahují 10 %.

Mléko přímo od krávy je nejlepší

Po chuťové stránce může být syrové mléko atraktivnější, což je především dáno vysokým obsahem tuku. Syrové mléko bez tepelné úpravy ale není určeno k přímé konzumaci, jelikož je tu velké riziko mikrobiální kontaminace.

Mléko podporuje tvorbu hlenu

Tato tvrzení jsou často publikována, ale pravda to není. Po požití mléka vzniká v ústech a hltanu pouze jemný povlak, který může být subjektivně vnímán jako hlen. Jenže povlak je tvořen mléčným tukem. Tento mýtus je založený na tvrzeních popisovaných v knihách o alternativní medicíně. Čínská medicína věří, že při onemocnění dýchacích cest je nutné vyloučit ze stravy „hlenutvorné“ potraviny, tedy zejména mléko a mléčné výrobky.

V minulosti byla provedena řada studií, které se snažily potvrdit vliv mléka a mléčných výrobků na zvýšenou tvorbu hlenu. V žádné z nich se však tento efekt neprokázal, a to ani u dětí trpících astmatem.

Zdroj: TZ Agrární komora ČR

Štítky: mléko

Autor článku: Andrea Veselá