Co by tedy náš podzimní jídelníček měl obsahovat? Lukáš Vrána doporučuje následující superpotraviny:
Rakytník: Vitaminová bomba
Rakytník obsahuje velmi vysoké množství vitaminu C, který je mimo jiné vhodný jako podpora imunitního systému.
„Obsah vitaminu C je v průměru přibližně 360-450 mg/100 g, ale záleží i na době sběru (postupně se od září do listopadu snižuje). Rakytník obsahuje také různé antioxidanty (antokyany, katechiny, karotenoidy), vitaminy (B1, B2, B9, K6), cholin a řadu minerálů (Mg, P, Ca, Na, K, Fe, Zn),“ vypočítává výživový poradce.
Plody rakytníku nebo džus můžete zamrazit, alternativně můžete vyrobit různé džemy, kompoty, pyré apod. Použít můžete i rakytník sušený.
Švestka: Přírodní projímadlo
Švestky jsou v České republice poměrně oblíbené ovoce. Pro trávicí ústrojí jsou švestky prospěšné zejména díky vysokému obsahu vlákniny. Obsahují velké množství vitaminů B skupiny (B1, B2, B6, B12), provitaminy A a nezanedbatelné množství vitaminu C. Zajímavé jsou také obsahem různých minerálních látek (Mg, K, Mn, Ca, P, Fe). Vysoký obsah sorbitolu a vlákniny ve švestkách je odpovědný za projímavé účinky.
Brusinky: Proti zánětu
Brusinky obsahují zejména karotenoidy, vitaminy skupiny B a vitamin C a jsou zdrojem některých minerálů (K, Mg, Fe). Vzhledem k chuti se většinou konzumují upravené ve formě kompotů, šťáv, džemů apod.
„Brusinky pomáhají zmírňovat projevy zánětu v těle, často se doporučují hlavně v souvislosti se zánětem močového měchýře,“ doplňuje Lukáš Vrána.
Dýně: Nejen na dlabání
Dýně patří do rodu tykev, stejně jako cukety nebo patisony. Samotné dýně mají mnoho typů, některé s hodí jen na ozdobu, jiné na dlabaní a další použijeme v kuchyni.
„Z posledně jmenovaných pak můžeme připravit řadu chutných jídel – polévky, muffiny, koláče, karbanátky, pečenou dýni a další,“ doporučuje odborník.
Dýně jsou bohaté na betakaroten, vitamin E a dále obsahují menší množství vitaminu B skupiny a vitamin C. Obsahují také některé minerální látky (K, Mg, P, Fe, Ca).
Co najdeme na procházce
Pokud se půjdeme na podzim projít do přírody, můžeme najít také další typické plody tohoto období – ořechy a houby. I když je ořechů celá řada, v naší přírodě nejčastěji najdete buď lískové nebo vlašské. Ořechy jsou významné z hlediska obsahu mastných kyselin, vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K), vitaminů rozpustných ve vodě (B1, B6 a C) a některých minerálů (Ca, S, Mg, P, Fe, Zn, Mn, B). Ořechy je možné doma usušit, pozor na správný postup z důvodu možného rozvoje plísní.
Houby jsou významné pro svůj vysoký obsah vlákniny a nízkou energetickou hodnotu. Za zmínku stojí také obsah bílkovin, naopak obsah vitaminů a minerálů je v nich poměrně nízký.
„Přesto se vyplatí je usušit nebo naložit, abychom jimi mohli v zimě obohatit náš jídelníček,“ uzavírá Lukáš Vrána.
Zdroj: TZ The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan / Lukáš Vrána