Proč vás honí mlsná
Pokud máte nezvladatelné chutě na sladké a neumíte je držet pod kontrolou, ze všeho nejdříve byste se měli pokusit přijít na to, proč tomu tak je. Mezi nejčastější příčiny patří nuda, špatná nálada, únava, stres, hormony (obvykle v souvislosti s menstruačním cyklem) či nesprávné stravovací návyky.
„Co se týká stravovacích návyků, může být příčinou příliš velký kalorický deficit nebo nesprávný poměr živin v jídelníčku, ať už jde o nedostatek komplexních sacharidů, málo bílkovin či nadbytek jednoduchých cukrů,“ vysvětluje odbornice na výživu společnosti Bonavita Ing. Michaela Ryglová.
Zajímavost: Snažíte-li se zhubnout, vyvarujte se hladovění. Nedostatek kalorií nezaručuje rychlejší výsledky. Hladovění naopak způsobuje, že má člověk ještě větší chutě na sladké. Obecným doporučením je nevytvářet větší kalorický deficit než 30 procent.
Pozor na cukr
V předchozím odstavci jsme vyjmenovali nejčastější příčiny chutí na sladké. Jejich odhalení přitom není až tak složité. Zkuste se předtím, než se pustíte do oblíbené zmrzliny, sníte celou tabulku mléčné čokolády či začnete nabírat polévkovou lžící oříškového máslo, na chvíli zastavit a uvědomit si, jestli je tohle vážně to, co vám v dané situaci chybí. Třeba se za chutí na sladké ve skutečnosti skrývá špatný den v práci nebo hádka s partnerem.
„Sladkosti dokážou náladu krátkodobě zlepšit, ale řešením na dobrou náladu nejsou. Mnohem účinnější cestou je zdravě jíst a pravidelně se hýbat,“ říká Michaela Ryglová, ale zároveň dodává, že řešením není ani věčné odpírání si dobrot.
Na chutě můžete vyzrát třeba tím, že vyzkoušíte sladké výživné dobroty. Pár jsme jich pro vás připravili.
Jogurt s opraženými vločkami
Ingredience:
- 150 g bílého jogurtu
- 1 banán
- 1/3 manga
- 1 lžíce medu
- 3 lžíce ovesných vloček
- 3 lžíce oříšků
Postup: Nejprve rozmixujte banán společně s mangem. Pak přidejte med a jogurt. Vše vyšlehejte. Poté si na pánvi opražte ovesné vločky společně s nasekanými oříšky. Podávejte s malinami a borůvkami.
Výživná kaše do skleničky
Ingredience (základ):
- 3 lžíce ovesných vloček
- 3 lžíce vlákniny pohankové
- 1 lžička chia semínek
- dle chuti strouhaný kokos, oříšky, lyofilizované ovoce
Postup: Tuto rychlou snídani či svačinu připravíte během chvilky. Stačí si do skleničky připravit ovesné vločky, dobrou vlákninu pohankovou a chia semínka, což je základ kaše. Poté už jen dle chuti přidejte oříšky a sušené ovoce. Příprava je velmi jednoduchá, stačí zalít horkou vodou nebo mlékem a nechat 3 minuty odstát. Kdo má rád sladší chuť, může přidat lžíci javorového sirupu či medu. Obsah skleničky můžete podávat i s bílým jogurtem.
Našlehaný tvaroh s čokoládovým müsli
Ingredience (2 porce):
- 250 g polotučného tvarohu
- 150 g mascarpone
- 3 lžíce javorového sirupu
- 5 jahod
- čokoládové müsli 3 druhy čokolády
Postup: Nejprve rozmixujte jahody. Poté si v míse smíchejte polotučný tvaroh a mascarpone. Přidejte rozmixované jahody a javorový sirup. Vše vyšlehejte. Podávejte s čokoládovým müsli 3 druhy čokolády.
Chia puding s Oat cereals strawberry
Ingredience (2 porce):
- 10 lžiček chia semínek
- 250 ml polotučného mléka
- 2 lžíce javorového sirupu
- 8 lžic Oat cereals strawberry
- jahody na dozdobení
Postup: Nejprve v uzavíratelné nádobě smíchejte mléko a chia semínka. Poté nádobu uzavřete a několikrát během 20 minut protřepejte. Pak nechejte alespoň 2 hodiny v lednici. Poté k chia pudingu přidejte javorový sirup a vše promíchejte. Nakonec vrstvěte do skleničky společně s Oat cereals a dozdobte jahodami.
Avokádový tvaroh s Dobrou vlákninou
Ingredience:
- 50 g avokádo
- 180 g nízkotučný tvaroh
- 100 g banán
- 35 g vláknina
- 20 g borůvky
- 20 g ananas
- 20 g kiwi
Postup: Avokádo rozkrojte, zbavte pecky a pomocí lžičky vyškrábněte. Společně s tvarohem a banánem rozmixujte. Podávejte s vlákninou, borůvkami, ananasem a kiwi.
Zdroj: TZ Bonavita