Výživa, 10. 11. 2022

Foto: Shutterstock

V práci se to na vás valí a ani doma zrovna nevládne pohoda. I proto máte chuť uklidňovat se sušenkami, dortíky nebo smaženými jídly. Proč vás honí mlsná, když jste ve stresu? A co to má společného s emocemi? Zkroťte svoji mlsnou, dokud je čas!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Stres přichází v mnoha podobách. Existuje jeho akutní verze, kdy jste například svědkem dopravní nehody, nebo vám zemřel někdo milovaný. Ale pak je tu taky stres chronický.  Nenávidíte svou práci, vyčerpává vás rodičovství, nemáte dost peněz na své výdaje.  Když narazíte na stres, který je dlouhodobě mimo vaši kontrolu, s větší pravděpodobností sáhnete po jídle. Jakém?

Mozek zvlášť emočně uklidňují potraviny s vysokým obsahem soli, cukru a tuku, takže výběr konkrétních „antidepresiv“ na talíři je skutečně pestrý. Důvod je takový, že mozek věří v to, že ho nezdravé jídlo chrání. Jistě, prvotně je vám dobře, ovšem za pár minut se dostaví výčitky – a jakmile se do nekomfortní situace dostanete znovu, po nějaké té laskomině sáhněte opakovaně. Dá se proti tomu bránit? Lépe porozumějte mechanismům podvědomí a půjde to samo!

Nejprve procvičujte všímavost

Nejlepší způsob, jak překonat emoční přejídání, je uvědomění. Když čelíte stresu, zpomalte, pokuste se zklidnit a zhluboka se nadechnout. Tím se obnoví sympatický nervový systém, který v reakci na to umožní soustředit se na lepší rozhodnutí, ne pouhé dočasné uspokojení.

Vyhýbejte se nástrahám

Chce to trochu vůle, ale i odstranění pokušení dost slušně zabírá. Nechoďte okolo cukrárny, domů si nekupujte nic, co by vás v jednu ráno mohlo na oko spasit. Vždyť přece víte, že mozek bude hledat nezdravé jídlo, až to na vás zase přijde. Jenže kde nic není, ani smrt nebere, jak se říká.

Vezměte rozum do hrsti

Pokud nezdravé jídlo skutečně pomáhá tlumit systém reakce na hrozby, možná se budete vědomě a úmyslně rozhodovat pro tunu slaných preclíčků nebo několik čokoládových muffinů. Což o to, občas to nevadí, ale v rámci každodenního stravování si zaděláváte na mnohem větší velikost kalhot. Učiňte tomu přítrž. Máte-li před sebou něco dobrého, odpovězte si na tři otázky. Většinou díky nim couvnete o krok vzad.

  • Chci to?
  • Budu se po jídle stydět, nebo cítit provinile?
  • Skutečně to potřebuji?

Vytvořte seznam dalších možností

Mezi účinné nástroje v boji proti stresovému stravování bývá seznam dalších činností, díky nimž se začnete cítit lépe bez pocitu viny. Výzkumy poodhalují, že existují jiné věci, které vytvoří reakci podobnou tomu, co vyvolává nezdravé jídlo. Hovoří se o meditaci, cvičení a romantických schůzkách. Všechno tohle přirozeně tlumí reakce mozku na hrozby a pomáhá efektivněji zvládat stres.

Zdroje: Weight loss: Gain control of emotional eating; 13 Ways to Prevent Stress Eating When You’re Stuck at Home; How to Stop Emotional Eating From Stress

Autor článku: Petra Chmelová