Výživa, 14. 2. 2023

Foto: Shutterstock

V posledních letech se stal cukr v našich očích stále hlídanější surovinou. A mnozí se mu snaží vyhýbat úplně. Sladké chuti se přitom nemusíme zcela vzdávat! Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Za chutí na sladké nestojí vlastně samotný cukr, ale rozhoupaný glykemický index. Prostudujte svůj jídelníček a najděte největší viníky. Vedle cukru se zkuste vyhnout také bílému pečivu, bílé rýži a alkoholu.

Odvykám, odvykáš, odvykáme

Pár dní bez sladkostí, sladké kávy a čaje by mělo stačit k tomu, abychom po cukru už tolik nebažili. Podle odborníků je na něm závislá značná část populace.

Věděli jste, že nepříjemné pocity v prvních dnech bez cukru jsou srovnatelné s abstinenčními příznaky? Pokud jste s cukrem v dennodenním kontaktu, může se při jeho „vysazení“ dostavit nervozita, třes, pocení, nebo také zhoršení pleti.

Nebuďte proto na sebe krutí hned ze začátku a dopřejte si pozvolné omezování. Vyřaďte prvoplánově sladké oplatky a nahraďte je produkty oslazenými kvalitním přírodním sladidlem.

Ráno bez cukru

Snídaňoví fajnšmekři se zpravidla dělí do dvou týmů – sladkého a slaného. Patříte-li mezi ty, kteří po ránu vyžadují sladký nášup, sáhněte po snídaňových produktech (například müsli) bez cukru. Chuťové pohárky toužící po sladké chuti snadno převeze třeba sirup z kořene čekanky. Ten totiž stojí nejen za sladkou chutí, ale také křupavostí, která je pro müsli příznačná.

Sladidlo nové doby, které má při vysoké sladivosti, právě díky velmi vysokému obsahu vlákniny glykemický index méně než 5. Cereálie, které jsou jím doslazené mají nízký glykemický index, vstřebávání cukrů do krve je pozvolné a pocit hladu se tak dostaví až za delší dobu.

Chce to kombinovat

Každému sacharidovému jídlu prospěje kombinace s extra dávkou vlákniny a bílkovin. Obojí snižuje glykemický index potraviny. Právě to je důvod, proč je výhodnější dát si pomeranč místo sklenice pomerančového freshe, který je vlákniny zbavený.

Bílkoviny zase dodá žervé k celozrnnému pečivu, jogurt ke křupavému müsli nebo kysaný mléčný nápoj ke svačinové tyčince.

Pozor na tekuté kalorie

Vynechte sladké limonády i energetické nápoje. Také omezte konzumaci (především sladkých) alkoholických nápojů. Poté se odhodlejte k tomu přestat sladit i teplé nápoje.

Co se týká čajů, sáhněte pro zahnání chutě po kvalitních ovocných nebo bylinkových, které mají samy o sobě lahodnou chuť. Kávu zase doslaďte skořicí nebo kardamomem,“ radí nutriční specialistka Hanka Střelečková.

Toužíte-li i přesto pro dotažení nápoje k dokonalé sladké chuti, zvolte čekankový sirup. Za sladkou chutí tohoto alternativního sladidla stojí kořen čekanky, který je navíc skvělým zdrojem vlákniny.

Není třeba říct sladkému sbohem

Pamatujte na to, že sladká chuť je přirozená. Je v pořádku, pokud si občas dáte něco sladkého. Důležité ale je neutrhnout se z řetězu a umět si říct dost. Když si sladkou dobrotu dopřejete výjimečně, může to být něco speciálního a trochu dražšího z kvalitních surovin. Mějte však na paměti, že takové občas znamená jednou za týden, nikoliv dvakrát denně.

„Stejně jako je sladká chuť od pradávna příslibem přísunu energie, je zárukou přežití také tuk. Proto jestli se pustíte do cukrového detoxu a přepadne vás nezřízený „absťák“, zkuste si pomoct tím, že si dáte lžičku kvalitního kokosového oleje. Ošálíte tak chuťové buňky i mozek,“ doporučuje nutriční specialistka Hanka Střelečková.

Zdroj: TZ Emco

Autor článku: Ivana Koutná