Výživa, 12. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Věděli jste, že vejce mají vůbec nejpříznivější poměr všech nezbytných látek potřebných pro zdraví člověka? Je však pravda, že se rovněž vyznačují vysokým obsahem cholesterolu. Jsou tedy opravdu tak skvělou surovinou?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vejce obsahují spoustu vitaminů, jako jsou vitaminy A, B, D a E. Současně se mohou pochlubit důležitými minerálními látkami, například železem a zinkem. V neposlední řadě jsou v nich zastoupeny i velmi cenné antioxidanty. Měli byste se vajec bát pro vysoký obsah cholesterolu? Tohle je pravda o surovině, kterou pravděpodobně každý den máte na talíři!

Cholesterol a jeho pověst

Nejprve je zcela jistě za potřebí, uvést otázku ohledně cholesterolu na pravou míru! Ano, vejce opravdu obsahují celkem vysokou hladinu cholesterolu, nicméně je prokázáno, že můžete sníst bez problému 1–2 vejce každý den – a žádné negativní účinky se neobjeví. Naopak získáte další potřebné vitaminy a látky pro vaše zdraví!

Vitamin D. K čemu ho vlastně potřebujete?

Dvě průměrná vejce tělu dodají až jednu třetinu denní doporučené dávky vitaminu D. A k čemu že je vlastně dobrý? Především zajišťuje vstřebávání vápníku pro správnou pevnost a stavbu kostí. Také se komplexně podílí na aktivaci výroby ochranných protilátek v organismu, díky kterým můžete bojovat proti virům a bakteriím.

Ochrana zraku

Lutein a zeaxanthin jsou antioxidanty shromažďující se v oční sítnici, kde ji chrání před škodlivými slunečními paprsky. Zároveň snižují riziko vzniku očních poruch spojených s věkem. Věděli jste, že potravinou, která je na tyto antioxidanty obzvlášť bohatá, jsou právě vejce?

Pomoc při hubnutí

Pokud se snažíte zhubnout, vejce se rozhodně hodí! Obsahují totiž velké množství bílkovin, malé množství kalorií a pouze minimální množství sacharidů. Díky bílkovinám se budete cítit plní, ale zároveň do sebe nebudete dostávat velké množství kalorií a cukrů.

Vyživené vlasy

Vyzkoušejte vajíčka jako vyživující masku na vlasy! Žloutek je ideální na hydrataci a posílení vlasového vlákna, navíc vlasům dodá neodolatelný lesk. Bílek v sobě zase skrývá bakterie, které pomáhají zbavit se mastnoty. A jak na to? Pro normální vlasy používejte celá vejce. Na suché a lámavé se hodí spíš žloutek. V případě mastné kštice aplikujte pouze bílek. Masku nechte působit cca 20 minut a poté opláchněte studenou vodou.

Další info: Top 10 Health Benefits of Eating Eggs; 17 Side Effects of Eating Eggs Every Day

Autor článku: Andrea Veselá