Výživa, 25. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. Syrovátku si můžete dopřát ve formě nápoje nebo ji použít do zdravých receptů.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Už ve starém Řecku věděli, že syrovátka má blahodárný vliv na organismus, například Hypokrates ji ve 4. století před naším letopočtem doporučoval pít svým pacientům, aby posílili tělo. Ačkoliv se tato zdravá tekutina ve 20. století začala z jídelníčků vytrácet, v posledních letech opět slaví svůj comeback.

Bezchybná pleť

Syrovátka, označovaná též jako mléčné sérum, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů (sladká syrovátka) nebo tvarohů (kyselá syrovátka). Poté, co se přidáním syřidla mléko srazí, vznikne žlutozelená tekutina. Při výrobě 1 kg sýru odteče přibližně 8-10 kg syrovátky. Používala se jako krmivo pro hospodářská zvířata, její účinky jsou ovšem blahodárné i pro lidský organismus. Po staletí se syrovátka konzumovala nejen jako nápoj a součást různých receptů, ale byla používána ke zkrášlovacím procedurám v lázních. Přidáním do koupele pomáhá s ekzémy, lupénkou, akné a dalšími kožními problémy. Bývá rovněž součástí krémů, vlasových balzámů i šamponů.

Nejen pro svaly

Vypitá syrovátka má celou řadu blahodárných účinků na lidský organismus. Obsahuje vápník, fosfor, draslík i širokou škálu vitamínu, zejména skupiny B, ale také E, C i A. Působí prospěšně na trávicí trakt, má antimikrobiální a antivirové účinky, detoxikuje – a také skvěle chutná. Nejdůležitější složkou syrovátky jsou bílkoviny, což ocení zejména sportovci, ale i všichni, kdo vykonávají fyzickou aktivitu. Vzhledem k obsahu laktózy však tekutina není vhodná pro lidi, kteří trpí intolerancí na tuto složku.

Kde najde užití

V lékárnách lze zakoupit rovněž sušenou syrovátku, která se dá rozpustit ve vodě a použít k pití či do koupele, není však nad tu čerstvou přímo ze sýrárny! Sehnat můžete i ochucený syrovátkový nápoj. Když jej vychladíte, získáte ideální osvěžení. Syrovátku lze též rozmixovat s ovocem, například banánem, a dosladit trochou medu. A přidat jde také do ovesných kaší, do polévek, anebo buchet či domácího pečiva, kterým dodá lehce nakyslou chuť.

Proč pít syrovátku

  • Obsahuje syrovátkové bílkoviny: Ty jsou snadno stravitelné a mají vysokou biologickou hodnotu, proto jsou oblíbené zejména u sportovců, ale nejen u nich. Syrovátková bílkovina obsahuje esenciální aminokyseliny a aminokyseliny s rozvětveným řetězcem, které jsou důležité pro tvorbu a obnovu naší svalové hmoty. Tato bílkovina navíc zvyšuje pocit sytosti, což je spolu s nízkým obsahem tuku důvod, proč je syrovátka oblíbenou součástí redukčních diet.
  • Ukrývá pestrou škálu vitamínů: zejména skupiny B (B1, B2, B6 a B12), také vitaminy E, C i A.
  • Obsahuje minerály: vápník, fosfor, draslík.
  • Zlepšuje vstřebávání vápníku.
  • Blahodárně působí na trávicí trakt.

Zdroj: TZ Gran Moravia

Další info: 10 Evidence-Based Health Benefits of Whey Protein; Is Whey Protein Good for You?

Autor článku: Ivana Koutná