Výživa, 23. 9. 2022

Foto: Shutterstock

S příchodem podzimu jsme náchylnější k nachlazení. Proto je důležité tělo na podzim s předstihem připravit a posílit naši imunitu. K tomu skvělé poslouží správné potraviny v jídelníčku. Jaké to jsou a hodí se i do dietního režimu?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kvašená zelenina neboli kimchi

Střevní mikrobiom a imunitní systém spolu odjakživa úzce souvisejí, proto je důležité, abychom stav našeho mikrobiomu udržovali v co nejlepší kondici.

„K udržení správných bakterií v našem střevě napomáhá konzumace dostatečného množství potravin bohatých na probiotika,“ tvrdí Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina a dodává, že přátelské bakterie se podílejí na celkovém zdraví člověka, mají příznivý vliv na prevenci chřipky a nachlazení a mohou pomoci i ke snadnějšímu hubnutí.

Mezi jedny z nejlepších fermentovaných potravin patří kimchi, které je plné vitamínů, esenciálních aminokyselin a minerálních látek nebo třeba nefiltrovaný probiotický ocet,“ tvrdí Martin Kudera.

Domácí jablečný ocet

Zdravotní benefity probiotického octa potvrzuje i Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse, která přidává tip na výrobu domácího jablečného octa.

„Nastrouhejte i se slupkou a jedno kilo nejlépe českých jablek, vložte do skleněné nádoby a zalijte převařenou vodou tak, aby sahala zhruba pět centimetrů nad jablka. Celkem budete potřebovat dva litry vody na jeden kilogram jablek. Přiklopte víčkem a nechejte týden na tmavém místě. Dvakrát za den odklopte a promíchejte pomocí dřevěné vařečky. Po 10 dnech sceďte, opět uzavřete nádobu a dejte na dalších 21 dní na suché a tmavé místo. Potom přeceďte přes plátno, nalijte do lahví, uzavřete a uchovávejte nejlépe v lednici,“ popisuje postup výroby Věra Burešová.

Kysané mléčné výrobky

Kromě fermentované zeleniny jsou pro střeva a posílení imunitního systému prospěšné kysané mléčné výrobky jako bílý jogurt, kefír, podmáslí, acidofilní mléko a další. Základem těchto výrobků je mléko a fermentace pomocí různých druhů mikroorganismů, jako jsou bakterie a kvasinky.

Kysané mléčné výrobky vznikají kvašením, při kterém se rozkládá laktóza za vzniku glukózy, galaktózy a kyseliny mléčné. Díky tomu jsou výsledné produkty nakyslé, obsahují méně laktózy a jsou i lépe stravitelné. Obvykle je tak dobře snášejí i lidé s intolerancí na laktózu.

Náš tip: Dietní polévka na posílení imunity

Na posílení imunitního systému doporučujeme vyzkoušet tuřínovou polévku, která obsahuje probiotický bílý jogurt a navíc tuřín, který je nabitý vitamíny a minerálními látkami.

„Tuřín obsahuje velké množství manganu, draslíku, vápníku, železa i zinku. Je bohatý na vitamíny B, C, E a K, dále na vápník a kyselinu listovou. Protože ho tvoří z 90 procent voda, můžete ho bez obav konzumovat i při redukční dietě, například místo brambor,“ říká výživová poradkyně.

Ingredience:

  • 1/4 většího tuřínu
  • 100 ml bílého jogurtu
  • 1 středně velká brambora
  • 1 menší cibule
  • kousek másla, ghí nebo olivového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř

Postup: Tuřín a brambor zbavte slupky a nakrájejte na kostky. Na másle, ghí nebo olivovém oleji orestujte nakrájenou cibuli, přidejte tuřín a brambor, osolte, přidejte pepř a muškátový oříšek. Pak zalijte vývarem nebo vodou. Vařte doměkka asi 40–45 minut. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte bílý jogurt, provařte a dochuťte. Při podávání můžete ozdobit krutony nebo kousky uzeného lososa.

Podzimní česká jablka

Imunita má základ ve správné střevní funkci. K té pomáhají probiotické potraviny, ale i vláknina z podzimních jablek, hrušek nebo švestek.

„Skvělou volbou pro naše střeva jsou jablka, ta jsou totiž nadupaná pektinem, což je rozpustný druh vlákniny, který pomáhá zvětšit objem stolice v tlustém střevě, a tím je skvělým spojencem v boji proti zácpě. Alternativou však může být i nefiltrovaný jablečný ocet, ať už neochucený nebo oslazený medem,“ doporučujeme Martin Kudera.

Šípky

Šípky jsou mimořádně bohatý mix vitamínů a minerálních látek, díky čemuž poskytují přirozenou imunitní ochranu. Podporují odolnost proti nachlazení a infekcím, zlepšují okysličování organismu, podporují dobrý stav nervů a povzbuzují soustředění. Mimo to šípkový čaj z ručně trhaných šípků je prostě lahodný!

Na sběr šípků se vydejte nejlépe na konci září a během října, protože v tomto období obsahují nejvíce vitamínu C,“ radí Věra Burešová. Usušené plody skladujte na tmavém a suchém místě v uzavíratelné nádobě.

Zdroj: TZ Farma Živina + Naturhouse

Autor článku: Ivana Koutná