Kvašená zelenina neboli kimchi
Střevní mikrobiom a imunitní systém spolu odjakživa úzce souvisejí, proto je důležité, abychom stav našeho mikrobiomu udržovali v co nejlepší kondici.
„K udržení správných bakterií v našem střevě napomáhá konzumace dostatečného množství potravin bohatých na probiotika,“ tvrdí Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina a dodává, že přátelské bakterie se podílejí na celkovém zdraví člověka, mají příznivý vliv na prevenci chřipky a nachlazení a mohou pomoci i ke snadnějšímu hubnutí.
„Mezi jedny z nejlepších fermentovaných potravin patří kimchi, které je plné vitamínů, esenciálních aminokyselin a minerálních látek nebo třeba nefiltrovaný probiotický ocet,“ tvrdí Martin Kudera.
Domácí jablečný ocet
Zdravotní benefity probiotického octa potvrzuje i Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse, která přidává tip na výrobu domácího jablečného octa.
„Nastrouhejte i se slupkou a jedno kilo nejlépe českých jablek, vložte do skleněné nádoby a zalijte převařenou vodou tak, aby sahala zhruba pět centimetrů nad jablka. Celkem budete potřebovat dva litry vody na jeden kilogram jablek. Přiklopte víčkem a nechejte týden na tmavém místě. Dvakrát za den odklopte a promíchejte pomocí dřevěné vařečky. Po 10 dnech sceďte, opět uzavřete nádobu a dejte na dalších 21 dní na suché a tmavé místo. Potom přeceďte přes plátno, nalijte do lahví, uzavřete a uchovávejte nejlépe v lednici,“ popisuje postup výroby Věra Burešová.
Kysané mléčné výrobky
Kromě fermentované zeleniny jsou pro střeva a posílení imunitního systému prospěšné kysané mléčné výrobky jako bílý jogurt, kefír, podmáslí, acidofilní mléko a další. Základem těchto výrobků je mléko a fermentace pomocí různých druhů mikroorganismů, jako jsou bakterie a kvasinky.
Kysané mléčné výrobky vznikají kvašením, při kterém se rozkládá laktóza za vzniku glukózy, galaktózy a kyseliny mléčné. Díky tomu jsou výsledné produkty nakyslé, obsahují méně laktózy a jsou i lépe stravitelné. Obvykle je tak dobře snášejí i lidé s intolerancí na laktózu.
Náš tip: Dietní polévka na posílení imunity
Na posílení imunitního systému doporučujeme vyzkoušet tuřínovou polévku, která obsahuje probiotický bílý jogurt a navíc tuřín, který je nabitý vitamíny a minerálními látkami.
„Tuřín obsahuje velké množství manganu, draslíku, vápníku, železa i zinku. Je bohatý na vitamíny B, C, E a K, dále na vápník a kyselinu listovou. Protože ho tvoří z 90 procent voda, můžete ho bez obav konzumovat i při redukční dietě, například místo brambor,“ říká výživová poradkyně.
Ingredience:
- 1/4 většího tuřínu
- 100 ml bílého jogurtu
- 1 středně velká brambora
- 1 menší cibule
- kousek másla, ghí nebo olivového oleje
- 1 l zeleninového vývaru nebo vody
- špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř
Postup: Tuřín a brambor zbavte slupky a nakrájejte na kostky. Na másle, ghí nebo olivovém oleji orestujte nakrájenou cibuli, přidejte tuřín a brambor, osolte, přidejte pepř a muškátový oříšek. Pak zalijte vývarem nebo vodou. Vařte doměkka asi 40–45 minut. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte bílý jogurt, provařte a dochuťte. Při podávání můžete ozdobit krutony nebo kousky uzeného lososa.
Podzimní česká jablka
Imunita má základ ve správné střevní funkci. K té pomáhají probiotické potraviny, ale i vláknina z podzimních jablek, hrušek nebo švestek.
„Skvělou volbou pro naše střeva jsou jablka, ta jsou totiž nadupaná pektinem, což je rozpustný druh vlákniny, který pomáhá zvětšit objem stolice v tlustém střevě, a tím je skvělým spojencem v boji proti zácpě. Alternativou však může být i nefiltrovaný jablečný ocet, ať už neochucený nebo oslazený medem,“ doporučujeme Martin Kudera.
Šípky
Šípky jsou mimořádně bohatý mix vitamínů a minerálních látek, díky čemuž poskytují přirozenou imunitní ochranu. Podporují odolnost proti nachlazení a infekcím, zlepšují okysličování organismu, podporují dobrý stav nervů a povzbuzují soustředění. Mimo to šípkový čaj z ručně trhaných šípků je prostě lahodný!
„Na sběr šípků se vydejte nejlépe na konci září a během října, protože v tomto období obsahují nejvíce vitamínu C,“ radí Věra Burešová. Usušené plody skladujte na tmavém a suchém místě v uzavíratelné nádobě.
Zdroj: TZ Farma Živina + Naturhouse