Trendy, 11. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Zůstaly vám na pokožce po dovolené „suvenýry“ v podobě pigmentových skvrn? Ty po pobytu na slunci trápí mnoho žen i mužů. Nejčastěji bývají na místech, která jsou vystavěna přímému slunečnímu záření, jako je tvář, dekolt či hřbet rukou.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pigmentové skvrny vznikají nahromaděním hnědého pigmentu kůže melaninu v různých vrstvách kůže. Ty nastanou, pokud není citlivá pokožka během léta či jara dostatečně chráněná kosmetikou s UV faktorem. Pokud víte, že jste k pigmentovým skvrnám náchylní, tak je důležité chránit se minimálně SPF 50. Nedoporučuji se také solária. Zajímavosti je, že na pigmentové skvrny jsou více náchylní jedinci s tmavším odstínem kůže. Produkují více pigmentu v pokožce, díky tomu mají lepší přirozenou ochranu proti slunečnímu záření, ale také jsou ve větším riziku vzniku lokalizovaných pigmentových skvrn.

Pigmentové skvrny se také mohou častěji objevit s přibývajícím věkem. Čím jsme starší tím se mění fyziologické funkce kůže, a to vede i ke vzniku tmavších skvrn.

Raději k odborníkovi

Pigmentové skvrny jsou často problémem hlavně z estetického hlediska, ale rozhodně bychom je neměli podceňovat.

Kdykoliv pozorujete nový pigmentový projev na pokožce, který mění barvu, tvar a mění se v čase, je nejlepší navštívit lékaře. Kožní melanom totiž může někdy vypadat jako plochá skvrnka hnědavé barvy. Doporučuji proto nepodceňovat prevenci a jednou ročně se nechat vyšetřit dermatologem. Laik může jen těžko rozpoznat, zda se jedná o melanom, pigmentovou či stařeckou skvrnu,“ říká dermatolog MUDr. Jak Kučera.

Nejen od sluníčka

Kromě sluníčka či hormonálních změn mohou skvrny způsobit i éterické silice obsazené v parfémech, které pak zanechají pigmentaci po stranách krku. Některé složky kosmetiky jako éterické oleje mohou zcitlivět pokožku na sluneční záření a vyvolají vznik pigmentací na pokožce. Aby nám na krku nezůstaly tmavé mapy, pak před plánovaním pobytu na sluníčku nenanášíme na pokožku parfém.

Nežádoucí pigmentace může vznikat i jako reakce na různé léky, včetně léků nanášených na kůži, jako jsou například gely proti bolesti, které mohou pod vlivem slunečního záření způsobit podráždění se vznikem pigmentací.

Pomůže kosmetika?

Základ léčby všech pigmentací, je pečlivá ochrana před UV zářením. Pokud skvrny nejsou příliš výrazné a nejsou tak uloženy hlouběji v kůži, stačí používat vhodnou dermokosmetiku s bělícím účinkem, která ovlivní tvorbu pigmentu. Kromě pleťových krémů jsou praktické i depigmentační produkty jako je odličovací voda či séra. K dostání jsou i speciální pera, kterými lze přesně zacílit na místa, která jsou potřeba šetrně zesvětlit.

Vhodné jsou také přípravky s kyselinou glykolovou. Ta přispívá k regeneračním procesům v pokožce a navrací jí ztracený jas. Ideální je na zmírnění jemnějších pigmentových skvrn. Nejlépe se aplikuje ve formě koncentrovaných sér.

V hlavní roli laser

Pomůže chemický peeling. Jde o lékařské ošetření pokožky za pomocí aplikace nejčastěji ovocných kyselin. Peeling odstraní povrchové vrstvy kůže a tím následuje následná regenerace a sjednocenější barevný odstín pleti.

Pro maximální účinnost se provádí v sérii několika sezení. Velmi účinným nástrojem na léčbu pigmentací je i frakční resurfacing za pomoci CO2 laseru. Díky němu dochází k hloubkové regeneraci postižené kůže, barevnému sjednocení a bonusem je také odstranění jemných vrásek,“ popisuje MUDr. Kučera.

Zdroj: TZ Perfect Clinic Dermatology

Autor článku: Ivana Koutná