Trendy, 4. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Chladné období je zde a s ním přichází také doba, kdy bychom měli o naši pokožku pečovat více než kdy jindy. Vítr, mráz či časté střídání tepla a zimy se na pleti velmi podepisují. V následujícím textu přinášíme zajímavé tipy, které pomohou zlepšit kvalitu pleti v zimních měsících.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Hutnější hydratace

V zimním počasí je naše pokožka díky minimální vlhkosti vzduchu suchá, napnutá, podrážděná a má tendence se šupinatět. Dobré je proto používat speciální hutné hydratační krémy, které mají „promašťovací“ efekt.  Ty jsou vhodné i k ošetření rukou.

 „Dlouho mnoho kosmetických odborníků tvrdilo, že je v zimě není dobré používat, protože pokožka by mohla díky obsahu vody namrznout. Jedná se ale spíše o kosmetický mýtus. Pokud ale máte citlivou či suchou pokožku, tak je určitě lepší mít hutnější zimní krémy na bázi emulze vody v oleji. Díky obsahu oleje zůstane na pokožce mastný film, který dobře chrání proti vniknutí mrazu. Ideální je používat i krémy s obsahem lipidů, urey či ceramidů. V současnosti je i velký výběr speciálních zimních krémů, tzv. cold cream, které jsou vyvinuté do zimního období,“ říká dermatoložka Věra Terzijská.

Ochrana pro obličej i ruce

Lehké krémy si ponechte na jaro a léto. Ale i v zimním období používejte krémy s UV ochranou. Sluníčko může naši pokožku ovlivňovat i v zimě, protože 80 % UVA i UVB záření pronikne i skrz mraky v mrazivých šedých dnech, kdy zapomínáme, že nějaké slunce existuje.

Kromě péče o obličej byste měli věnovat pozornost i svým rukám, které jsou velmi namáhané. Jakmile klesne teplota k nule, tak by samozřejmostí měly být rukavice. U sebe noste vždy také kvalitní krém na ruce, který používejte po jejich umytí.  Večer si pak jednou týdně připravte uklidňující olejový zábal: smíchejte olivový olej s medem či kokosovým olejem a vmasírujete do pokožky rukou. Pro zvýšení efektu můžete ruce zabalit i do speciálních kosmetických rukavic a půl hodiny pak nechat elixír působit.

Nástrahy dezinfekce

V dnešních dnech používáme často i dezinfekci. Na tu by si měli dát pozor lidé s citlivou pokožkou a ekzémy. „Pacientům s chronickými ekzémy rukou vždy doporučuji, aby měli hydratační krémy na ruce na každém umyvadle a vždy s sebou například v kabelce. V současné době lze toto doporučit v podstatě všem lidem. Pokud se s věkem objevují na hřbetech rukou více prosvítající žíly a pigmentové skvrny, jedná se o projevy ztenčení neboli atrofie kůže v důsledku stárnutí. Atrofická kůže má pak výrazné problémy s vlastní hydratací, rychle schne i popraská a dezinfekce ji velmi snadno podráždí. V tom případě mimo pravidelného promazávání pomáhá hloubková hydratace například ve formě mezoterapie,“ upřesňuje dermatolog MUDr. Jan Kučera.

I když to vypadá, že teplá koupel je pro pokožku v zimě to nejlepší, opak je pravdou. Teplá voda smývá z kůže její ochranný film a zároveň otevírá póry. Kůže je pak je citlivější na chladné počasí.

MUDr. Věra Terzijská je dermatoložka Perfect Clinic, MUDr. Jan Kučera je dermatolog Perfect Clinic

Autor článku: i