Trendy, 3. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Zimní péče o kštici není o nic méně důležitá, je dokonce náročnější než ta letní. Tedy alespoň pokud nechcete na jaře zjistit, že máte na hlavě beztvarý chemlon, který k životu už jen tak neprobudíte. Co platí na vlasy v mrazivých měsících?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zima je pro mnoho žen, co se účesů a vlasových úprav týče, krizovým obdobím. Sněží, fouká ostrý vítr a teploty padají do minusových hodnot, což takřka znemožňuje dlouhotrvající styling. Během chladných měsíců mají vlasy tendenci ztrácet svoji poddajnost a rozhodně se nechtějí podřídit našim snahám o styling.

Pokud se navíc už od podzimu máte ve zvyku zahřívat nošením čepic a šál, pravděpodobně také bojujete s neposednými vlasy, poletujícími všude kolem hlavy. Umělá textilní vlákna se třou s těmi vlasovými a to vytváří statickou elektřinu. Pod čepicí se navíc vlasová pokožka více potí a mechanickým třením na vlasech ulpívá více mazu, který pokožka ve vlasech přirozeně produkuje. Jaké další neduhy trápí naše vlasy?

Padá nejen sníh

Denně zdravému člověku vypadne mezi 80 až 100 vlasy. Toto rozmezí jsou pouze orientační, proto nepanikařte, pokud po kratší dobu pozorujete větší ztráty. Je přirozené, že se počet vypadlých vlasů může dočasně pohybovat jak směrem dolů, tak i nahoru. Pokud nacházíte příliš mnoho vlasů na polštáři a oblečení a neustále vybíráte nové a nové chomáčky z kartáče, pozorně si úbytky prohlédněte.

V chladném počasí se často stává, že vlasy, které vyprošťujete z kartáče, nejsou vypadané, ale polámané. Kolik vlasů vám denně vypadne, závisí i na tom, v jakém stavu se váš organismus nachází. Stres, těhotenství, vysazení antikoncepce, nedostatek vitaminů nebo podvýživa, to vše způsobuje nadměrný výpad vlasů.

Zima = suché vlasy

Teplo a tření výrazně ovlivňuje přirozenou strukturu vlasu a způsobuje poškození vlasové kutikuly. Výsledkem jsou lámavé a matně vypadající vlasy. Nedostatek vitaminů, slunečního záření, výkyvy teplot a stres se negativně podepisují na kvalitě a vzhledu vlasů. Během studených měsíců dostávají vlivem okolních podmínek zabrat, proto je třeba podle vlasové expertky Renaty Gacké věnovat jim zvýšenou péči, aby byly zdravé.

Je třeba umývat je šetrně bez zbytečného zatížení a dodat jim základní stavební látky a živiny, které působí přímo na narušenou strukturu vlasu a zabraňují jejímu dalšímu poškození. V zimě jsou také vhodné bohaté pečující kúry s olejovými výtažky. Stačí přidat pár kapek regeneračního vlasového oleje do šamponu a umýt jako obvykle.

Dejte jim objem

Ráno si vlasy pečlivě vyfoukáte, ale jen co vyjdete ven, ukázkový účes se rozpadne a jednotlivé prameny zplihnou? Předně omezte přes zimu frekvenci mytí vlasů. Čím více je budete umývat, tím více se budou kořínky mastit a prameny plihnout. Každodenní mytí působí více škody než užitku, protože vlasy zbavuje přirozeného ochranného filmu a výsledkem bude opět nedostatečná hydratace. Optimální frekvence použití šamponu je jednou za dva až tři dny.

Lupy, kam se podíváte

Nadměrné vysoušení pokožky hlavy může vést k podráždění, zarudnutí, a dokonce i tvorbě svědivých lupů. Pokud i vy bojujete s neustálým nutkáním škrábat se ve vlasech, kupte si v lékárně speciální zklidňující šampon proti lupům. Šetrně vlasovou pokožku vyčistí a zamezí opětovnému výskytu nepříjemných šupinek.

Zdroj: TZ Nouvelle

Autor článku: Andrea Veselá