Trendy, 4. 12. 2023

Foto: Shutterstock

Vlasy husté, pevné a dlouhé až do pasu, to je nedostižný sen mnoha žen. Dobrou zprávou však je, že k dlouhým, silným kadeřím si můžeme dopomoci vhodnou kosmetickou péčí a užíváním doplňků stravy.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Máte pocit, že se vám vlasy zasekly na jedné délce a dál nepovyrostou ani o píď? Přinášíme rady, jak podpořit jejich růst.

Vsaďte na přirozenost

Proměnlivé módní trendy nabízejí pestrou paletu účesů všech střihů a délek, každý si proto může vybrat ten pravý vzhledem k hustotě a typu vlasů. Přesto každá žena čas od času zatouží po bohaté, dlouhé a lesklé hřívě. Raději zapomeňte na prodlužování vlasů, které je pro naše kadeře velkou zátěží a po odejmutí umělých pramenů se nemilosrdně podepisuje na kvalitě naší kštice.

Zaměřte se raději na přirozené způsoby, které sice vyžadují více trpělivosti při čekání na požadovaný výsledek, zato ale vlasům neubírají na zdraví a kvalitě. Stává se vám, že i když vlasy nepálíte fénem a žehličkou obden a nemordujete je tak často chemií, stále ne a ne vyrůst do obstojné délky? Podívejme se na to, co je v našich silách ovlivnit a co už je za hranicemi lidských schopností.

Za jak dlouho vyrostou?

Rychlost růstu a fáze růstu, to jsou dva termíny, které bývají často zaměňovány. Přestože neznamenají totéž, mají jedno společné – genetickou predispozici. Rychlost růstu vlasů, stejně jako jejich počet, je nám dán při narození a v tomhle ohledu nelze přírodu ošálit. Každý vlas poporoste zhruba o 1 cm za měsíc. Přirozeným stárnutím rostou vlasy pomaleji, zhoršuje se jejich kvalita a také se zkracuje fáze aktivního růstu. S degenerativními změnami toho také nemůžeme příliš zmoci.

Co ale částečně změnit lze, je prodloužení fáze růstu. Ta se pohybuje v průměru od tří do pěti let, výjimečně i déle. Právě délka růstové fáze je tím, co předurčuje maximální délku vlasu. Snahou moderní lékařské i kosmetické vědy tedy je prodloužit tuto fázi, která způsobí, že vlas déle setrvá ve fázi růstu. Po ní se dostane do tzv. klidové fáze trvající několik měsíců, než definitivně vypadne. Všechny naše síly v péči o vlasy musíme zaměřit tímto směrem – proti předčasnému stárnutí a vypadávání vlasů.

Výživa a péče v hlavní roli

„Důležité je pochopit, že vlasům musíme živiny a potřebné stavební látky dodávat zevnitř i zvenku formou kvalitních kosmetických přípravků. Je to jediný způsob, jak docílit maximální účinnosti a vstřebání látek, které potřebujeme,“ vysvětluje vlasová expertka Renáta Gaucká.

„Trh je doslova zaplavený výrobky slibujícími okamžité zlepšení kvality vlasů. Jednotlivé značky nás zahlcují roztodivnými názvy chemických látek, exkluzivními formulemi či zjištěními klinických studií, avšak biologicky účinných a skutečně ověřených látek je menšina. Patří mezi ně například kolagen, který je základem pokožky, vlasů i kůže,“ pokračuje Gaucká.

Dodáním kolagenu můžete efektivně vyřešit problém s delšími křehkými vlasy, které se ulamují a třepí, a proto nikdy nenarostou do požadované délky. Kolagen je díky své struktuře a funkci velmi důležitou bílkovinou. Je charakteristický pevností a schopnosti vyživovat a regenerovat.

Naše tělo potřebuje spoustu živin k tomu, aby správně fungovalo. Nejinak je tomu i s naší kšticí. Ke svému zdraví a kráse vyžaduje celou řadu látek, které jí nedodáváme v rámci naší obvyklé stravy, proto vsaďte i na potravinové doplňky. Odborníci na zdravé vlasy doporučují přípravky s obsahem methioninu a cysteinu. Jsou to aminokyseliny tvořící základ keratinové struktury každého vlasu a současně chránící vlasové buňky před předčasným stárnutím a slábnutím.

Zdroj: TZ Nouvelle

Štítky: krása , vlasy

Autor článku: Andrea Veselá