Trendy, 22. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Která žena by netoužila po zdravých a hustých vlasech? Vždyť právě naše lokny bývají takovou pomyslnou třešničkou na naší kráse. Bohužel ne ke všem byla příroda stejně štědrá, a tak se řada z nás musí snažit, aby se ona třešnička nestala spíše noční můrou.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Roztřepené konečky, rychle se mastící vlasy, lupy. To je jen několik málo nejčastějších problémů s vlasy. I těm se ale dá předejít. Jak?

Vlasy mnohé napoví

Náš celkový fyzický a psychický stav se odráží nejen na našem zdraví, ale právě i vzhledu. Většinou jsou to vlasy a pokožka, které signalizují, že je něco v nepořádku. A jelikož se může zdát, že navodit psychický klid v období stresu je více než komplikované, začněte s nápravou jinde. Základem všeho je správný a nutričně vyvážený jídelníček bohatý na všechny potřebné makro i mikroživiny.

Vyřaďte ze stravy smažená a tučná jídla, cukrovinky a další produkty moderní doby, a začněte si doma vařit z kvalitních surovin. Dopřejte si dostatek zeleniny, obilovin, luštěnin a libového masa. Do jídelníčku nezapomeňte zařadit ani ryby, ořechy a semínka. Touto cestou jednoznačně dosáhnete zlepšení vaší celkové kondice, jedná se však o cestu trnitou a poměrně dlouhou, chce to tedy pevnou vůli.

Nebojte se kadeřníka

Vykazují-li vlasy letité chemické zásahy a hrubé zacházení, ani nejlepší vlasová kosmetika nedokáže zcela napravit napáchané škody. Neotálejte tedy s návštěvou kadeřnického salonu (tedy pokud budou vzhledem k epidemiologické situaci otevřené) a poničených konců se zbavte. Taktéž zvažte alespoň částečné omezení chemie, kterou na vlasy aplikujete. Volte raději šetrnou kosmetiku, která vlasy a pokožku jemně čistí a zároveň nezatěžuje.

Buďte opatrní při výběru

Vlasové kosmetiky je v současné době na trhu nepřeberné množství. To ovšem přináší i spoustu negativ. Jedním z nich je i to, že se lidé ve výběru vlasových produktů ztrácejí a často volí pro ně nevhodnou či nekvalitní kosmetiku. Zásadní je zvolit takové produkty, které sedí vašemu typu vlasů.

„Fakt, že klienti často používají nevhodnou kosmetiku, je jedním z nejčastějších problémů poničených vlasů. Ty jsou poté nepoddajné, lámou se a třepí se,“ vysvětluje vlasová expertka Renáta Gaucká. Pokud i vy máte nějaké patálie s vlasy, místo experimentování zvažte konzultaci s odborníkem, který by měl být schopen vám poradit.

Čeho je moc, toho je příliš

Na kombinování několika vlasových produktů jsou největší experti většinou ženy. Ty při každodenním mytí používají šampon, kondicionér, masku na vlasy, ochranné sérum na konečky, stylingový gel a na závěr ještě většinou lak, který celý účes zafixuje. Takové množství kosmetiky ovšem vlasy nesmírně zatěžuje a pozitivní účinky jednotlivých přípravků se navzájem ruší. Naučte se kosmetické rituály naplánovat tak, abyste vždy použili maximálně tři přípravky najednou.

Vlasům nepřidává ani každodenní foukání, žehlení, natáčení, svazování do copů a aplikace nejrůznějších sponek. Když už musíte fénovat, vždy fénujte už trochu proschlé vlasy a na fénu nikdy nenastavujte nejvyšší teplotu. To samé platí u žehličky či kulmy. Co se nejrůznějších spon a gumiček týče, volte takové materiály, které vlasy netrhají a nelámou. Záležet si dejte i na výběru správného hřebenu. Vhodné jsou kartáče z přírodních materiálů, jako je dřevo či kančí štětiny. Naopak se obloukem vyhněte kartáčům kovovým, které vlasy akorát trhají.

Renáta Gaucká je vlasová expertka a odborná garantka značky Nouvelle

Štítky: krása , vlasy

Autor článku: Lenka Šmídová