Trendy, 10. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Muži často na rozdíl od žen péči o pleť tolik neřeší. Mnoho z nich má v koupelně pouze vodu po holení a tím jejich pleťová péče končí. Je pravda, že mužská a ženská pokožka je rozdílná a potřebuje i jiný přístup. A jaká péče o pleť je pro muže nejvhodnější?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Muži stejně jak i ženy řeší podobné kožní problémy: Akné, mastná pokožka, citlivost i stárnutí, ale zároveň díky rozdílnosti pohlaví má jejich pleť jiné rysy a potřebuje i mírně rozdílný přístup.

Kdo jak stárne

Mužská pokožka je silnější než ženská. Dle odborných studií je až o 20 % tlustší.  To je jedním z důvodů, proč mají ženy někdy více jemnějších vrásek než muži. Vizuální rozdíl stárnutí pokožky mezi mužem a ženou je i proto, že mužům ubývá kolagen a elastin méně a zároveň po celý život konstantně. Zatímco u žen je jeho úbytek spojen s hormonálními změnami. Děje se tak především v období menopauzy, kdy ženám kolagen výrazně ubývá. A to má i dopad na výskyt vrásek a povolení pleti.

Ani muži ale vráskám neuniknou. Oproti ženám je mají sice později, ale zato mohou být výraznější a hlubší, kvůli větší ztrátě tuku v podkoží. Muži mají ve zralejších letech ve tvářích větší úbytek svalové hmoty, a tím pak dochází k výraznějšímu poklesu kontur obličeje.

Mastná versus suchá

Ženy mají obecně pokožku sušší a díky tomu je trápí i větší náchylnost k vráskám. Je tedy u nich důležitá pravidelná hydratace a používání kvalitní kosmetiky.

Muž zase díky testosteronu mají více mazu v pletí. I to je jedním z důvodu méně viditelných vrásek. Jenomže mastná pokožka je příčinou akné či viditelných pórů.  Proto jsou chlapci v dospívání více náchylnější k tvorbě akné.

Snazší péče?

Jelikož u mužů nedochází ke skokovému stárnutí jako u žen okolo přechodu, ale k postupnému stárnutí, jsou na místě jednoduchá doporučení.

I když se pánové, jak je obecně známo, neradi mažou krémy, je důležitá pravidelná ochrana před UV zářením v podobě SPF krémů alespoň 1x ráno a čištění pleti šetrným čistícím gelem i dvakrát denně.  Protože je ale u mužů větší výskyt kožních nádorů, jsou nezbytné pravidelné kontroly 1x za rok na dermatologickém pracovišti.  A nakonec, když se začnou objevovat nechtěné vrásky a další známky stárnutí pleti, je fajn se nestydět a zajít na esteticko-dermatologické pracoviště a poradit se o procedurách, kterými lze stárnutí velmi dobře zpomalit. U mužů vypadá dobře, když se zmírní vrásky a povadlá pleť, ale zachovává se maskulinní charakter obličeje – to primárně zvládne frakční laser, pro některé oblasti eventuálně doplněný výplní s kyselinou hyaluronovou a botulotoxinem,“ říká pro FitsRozumem.cz MUDr. Jan Kučera.

Každý má to své

Při péči o pleť mají muži a ženy každý jiné problémové partie. Ženy řeší více vrásky kolem očí či v oblastech čela.

Muži mají více problémů například s otoky očí, výraznějšími kruhy pod nimi či výraznějšími jizvičkami po akné. Muže trápí navíc zarůstající chlupy či růst chlupů mezi obočím, což lze vyřešit epilačním laserem.

Hlavně svědomitě

Ženy o svoji pokožku pečuji svědomitě, ale muži to občas flákají. Především ti, kteří se denně holí by měli o pleť pečovat svědomitěji.

U mužů a žen by neměl by chybět ranní krém SPF faktor 15-30, a to po celý rok, každé ráno, dvakrát denně je dobré obličej opláchnout – ženy micelární vodou, muži jemným gelem na obličej.

Večer lze doplnit krémem (nebo sérem) s niacinamidem (vit. B3) nebo s retinoidy. Ráno lze doplnit péči přípravkem s antioxidanty před aplikací SPF krému (např. vit. C nebo resveratrol). U vysušené pleti jsou vhodné hydratační krémy s ceramidy, kyselinou hyaluronovou nebo ureou. V případě holení je prevencí zarůstání vousů holení po směru růstu nebo jejich odstranění epilačním laserem,“ dodává MUDr. Jan Kučera.

MUDr. Jan Kučera, Ph.D., je vedoucí dermatolog Perfect Clinic Dermatology

Autor článku: Andrea Veselá