Trendy, 12. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Zvětšení prsou patří k nejčastějším a nejpopulárnějším estetickým operacím u nás. Zároveň ale stále kolem tohoto zákroku panuje spousta mýtů a dezinformací. Například, že silikony jsou jedovaté nebo že každá žena po nich bude vypadat nepřirozeně jak Pamela Anderson. S plastickým chirurgem MUDr. Zdeňkem Prosem se podíváme na ty nejčastější.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Prsa vypadají nepřirozeně a hned je poznat, že jsou silikonová

Pryč jsou ty doby, kdy umělá prsa vypadala nepřirozeně. Nyní lze udělat implantáty přirozeně, tak že není nic poznat. Ohledně vzhledu prsních implantátů je vždy důležité přání pacientky a zároveň vhodná velikost, která je souměrná její postavě. Je mnoho velikostí a tvarů implantátů. Můžete si nechat udělat menší přirozené trojky či výrazné čtyřky.

Lze si vybrat mezi kulatými implantáty nebo mezi tzv. kapkou. To jsou implantáty, které mají nejpřirozenější vzhled, protože mají plynulý přechod mezi dekoltem a samotným prsem. Pokud chce žena prsa s push-up efektem, tak je vhodnější varianta z kulatých implantátů. Úkolem lékaře při konzultaci by mělo být zjistit, zda si přeje pacientka spíše přirozený výsledek nebo výraznější a plnější dekolt a podle toho zvolit anatomický nebo kulatý implantát. Zároveň je ale důležité umět pacientovi dobře poradit velikost implantátů tak, aby co nejlépe „seděla“ k celkové postavě. Používáme mnoho velikostí, takže škála pro výběr je opravdu veliká,“ dodává pro FitssRozumem.cz MUDr. Zdeněk Pros.

Silikony jsou pro tělo toxické

Mnoho obav koluje také kolem toho, že jsou silikonové implantáty jedovaté a mohou v těle způsobit toxické reakce či dokonce přispět k rakovině. Implantáty jsou vyrobeny ze speciálního medicínského silikonu, který je pro tělo bezpečný. Důležité je i zmínit že silikon se používá mnohá desetiletý v medicíně, a to nejen u prsních implantátů, ale i pří výrobě protéz nebo v kardiochirurgii.

Před tím, ale než podstoupíte operaci si zjistěte, jaký typ implantátů budete mít. Nejbezpečnější implantáty jsou ty, které obstály v přísném hodnocení amerického úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Získání tohoto označení je podmíněno dlouhodobými klinickými studiemi prokazujícími zdravotní nezávadnost produktu.

Pokud má žena implantát nelze kojit

Asi nejčastější dotaz většiny žen, které uvažují o operaci je, zda mohou po zákroku kojit.

Budoucí kojení není překážkou. Prsní implantáty ukládáme pod prsní žlázu nebo pod velký prsní sval. Ani samotná přítomnost implantátu žláze nijak nevadí a pacientka kojí zcela normálně, aniž by se musela obávat o kontaminaci mléka silikonem. „Obtíže mohou způsobit drobné záněty, které si při kojení u některých pacientek objeví, ať už mají implantáty nebo ne. Pak je na místě časná kontrola a prevence rozšíření zánětu na implantát. Naštěstí se jedná o ojedinělé případy,“ dodává MUDr. Pros.

Prsní implantáty se musí často vyměňovat

Zatím nelze vyrobit prsní implantáty, které by vydržely věčně. I když se pracuje s nejkvalitnějšími materiály na trhu, musíme počítat v prostředí lidského těla s určitou degradací implantátů. Každá žena je jiná, a proto implantáty vydrží jinak dlouho. Nutnost výměny se neodvíjí od stáří implantátu, ale od jeho stavu.

Pokud je implantát v pořádku, což se dá jednoduše zjistit ultrazvukovým vyšetřením, pacientka je spokojená s tvarem prsů a nepociťuje žádné obtíže, implantáty mohou zůstat v prsech i mnohem déle, než deset let. Podle studií je průměrná doba trvanlivosti silikonových implantátů 16 let, ale vzhledem k pokroku v technologii výroby implantátů, můžeme dnes očekávat i delší životnost.

Rekonvalescence po operaci prsou je velmi dlouhá a bolestivá

Mnoho žen se obává velké bolesti po zákroku. Ta bývá přítomna pouze bezprostředně po operaci a dá se poměrně účinně tlumit. Za několik dní po operaci již prsa při běžné zátěži nebolí, ale i tak je nutné dodržovat režimová opatření. Běžné činnosti jsou možné asi za týden až deset dní po operaci, větší zátěž a sport za šest až osm týdnů.

Dále je nutné nosit pooperační kompresní prádlo přes den i na spaní a spát na zádech. Za tři měsíce od operace už je výsledek operace ustálený, a kromě péče o jizvy nejsou nutná žádná další opatření. Snad jen nakoupit si spoustu nového prádla.

Po operaci prsou se špatně vyšetřuje na mamografu

Přítomnost prsních implantátů nijak neovlivňuje provedení ani hodnocení mamografického vyšetření.

Občas se setkáváme se s obavami, že stlačení prsu deskami mamografu může implantát poškodit. Silikonové implantáty jsou ale velmi odolné a vydrží mnohonásobně vyšší tlak, než vyvinou desky mamografu. Pokud dojde na hodnocení obrazu, implantát je za mléčnou žlázou nebo za velkým prsním svalem a strukturu žlázy nezakrývá. Není nutné se obávat, že by augmentace prsů znamenala obtíže s budoucím vyšetřením,“ dodává plastický chirurg MUDr. Zdeněk Pros.

MUDr. Zdeněk Pros je plastický chirurg z Perfect Clinic

Autor článku: Andrea Veselá