Trendy, 25. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Mezi stále populárnější zákroky v estetické medicíně patří i zvětšování rtů. Zároveň se ale o této kosmetické proceduře mezi mnoha lidmi diskutuje a panuje kolem ní i mnoho dezinformací. Nejčastější jsou obavy před bolestí a nepřirozeným vzhledem.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Na nejčastější mýty odpovídá MUDr. Jakub Miletín.

Na rty se používá botox

Mezi často uváděné nepřesnosti patří, že se rty zvětšují botulotoxinem.  Tato látka se používá při redukci mimických vrásek, nejčastěji v okolí čela a očí. Pokud by se „botox“ aplikoval do rtů, jediným výsledkem by byla jejich ochablost a pacientka by nemohla pít nebo mluvit. Ke zvětšení rtů se používají výplně na bázi kyseliny hyaluronové. To je látka, která se v těle vyskytuje přirozeně, a proto ji organismus velmi dobře snáší.

Lidé se mě budou plést s kachnou

Pacientky se často obávají přehnaného objemu. Tuto obavu přiživují i influencerky na Instagramu a některé známé osobnosti, které to s výplní rtu skutečně přehánějí. Tyto výsledky byly dosaženy opakovanou aplikací velkých objemů. Výplně a běžnou dávkou (1 ml) se jim ani nejde přiblížit.

„Na prvním místě je pro mě tvar rtů, který musí odpovídat přirozené anatomii, nikoliv velikost rtů. Když chce pacientka ještě větší rty a já mam obavu, že by to mohlo vést k deformaci rtů, rozmluvím jí to. Nejčastější problémy, které vidíme po nesprávně provedených nebo přehnaných aplikací je únik výplně na sliznici, kde dělá bouličky, nebo naopak na kůži nad červeň, kde způsobuje vzhled našpulených úst, asymetrie nebo nepřirozený tvar. Výběrem zkušeného lékaře se můžete vyvarovat těchto problémů. Pokud jste již podstoupila nepodařenou výplň rtů, je možné ji rozpustit a poté rty znovu vyplnit, tentokrát správně.“ říká MUDr. Jakub Miletín.

Výplň změní přirozený tvar rtů

Výplň je jenom materiál, důležité je, jakým způsobem ji lékař aplikuje. Máme relativně velké možností pohrát si s tvarem rtů. Na sociálních sítích často vidíme až bizarní tvary, oploštěné rty s různými špičkami či jiné deformace, které už nespadají do estetické medicíny, ale spíše do oblasti body modification. Vzdělaný a zkušený lékař naopak posoudí nedostatky rtů a výplň aplikuje tak, aby Vás přiblížil estetickému ideálu.

Zvětšené rty budeme mít roky

Ženy se také často obávají, že výplň budou mít roky.

Kyselina hyaluronová je vstřebatelná látka. Po nějaké době se přirozeně rozpustí. Efekt zvětšených rtů vydrží většinou 12 až 18 měsíců. Vždy záleží na kvalitě materiálu. Při častější aplikaci pak výplň vydrží i déle. V nejhorším jde použít hyaluronidáza, tedy enzym, který výplň za několik dní rozpustí.“ říká Jakub Miletín z Perfect Clinic.

Rty se zvětšují látkou, která je pro tělo škodlivá

Do rtů vždy doporučujeme vstřebatelnou výplň na podkladě kyseliny hyaluronové, která je bezpečná a má přirozený vzhled. Kyselina hyaluronová je látka tělu vlastní, a tudíž není pro naše tělo nebezpečná a škodlivá.

Aplikace velmi bolí a jsou po ní modřiny

Aplikace výplně do rtů je mírně bolestivá, proto hodinu před zákrokem používáme anestetický krém, u citlivějších klientek můžeme provést i injekční lokální anestezii. Navíc se používá výplň s obsahem anestetika lidocainu, které zmírňuje bolestivost při aplikaci. Po aplikaci se objeví otok a někdy i drobné modřinky, které ovšem během několika dní odezní.

Zdroj: TZ Perfect Clinic

Autor článku: Andrea Veselá