Trendy, 13. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Odevšad slýcháme, že naše tělo potřebuje kolagen. Jenže co si pod tímto názvem představit a proč bychom ho vlastně měli organismu dodávat? Tahle téměř zázračná látka zdaleka jen neprospívá naší kráse, ale podílí se rovněž na našem zdraví.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

O kolagenu se často mluví ve spojitosti s krásnou pletí bez vrásek. Ve skutečnosti má ale mnohem větší úlohu. Je to nejhojněji zastoupená bílkovina v našem těle, kterou najdeme ve svalech, kostech, trávicím systému a šlachách. Ovlivňuje také kvalitu vlasů, nehtů a pružnost naší pokožky.

Tělo si kolagen dokáže vytvořit samo, ale s postupem věku produkce výrazně klesá, největší pokles nastává kolem čtyřicátého roku života. Bez kolagenu pak vaše pokožka viditelně stárne, tvoří se vrásky, horší se kvalita vlasů, lámou se nehty a kosti i klouby chřadnou. Také vazivo ztrácí elasticitu, což se může projevit například bolestmi zad.

Není kolagen jako kolagen

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která tvoří 25–30 % všech bílkovin v těle savců, ve formě kolagenních vláken. Momentálně je známo nejméně 28 rozdílných typů kolagenů. Nejrozšířenějším kolagenem v organismu je kolagen typu I. Mezi ty nejdůležitější typy patří:

  • typ I. – nejhojnější kolagen v našem těle, je přítomen v pokožce, šlachách, kostech či zubech
  • typ II. – nachází se zejména v chrupavkách, je důležitý pro zdraví kloubů
  • typ III. – je podobný typu I., nachází se v kůži, pomáhá udržovat zdravé kosti, šlachy a pojivové tkáně

K pohybu potřebuje kolagen každý, zejména fyzicky aktivní lidé, sportovci, senioři a ženy. Již od 25. roku produkce kolagenu v těle klesá. Také pohybový aparát sportovců je velmi zatížen a dostatek kolagenních bílkovin pro ně slouží jako správná prevence případných problémů a zátěží.

Nejlepší zdroje

Moderní životní styl plný stresu, špatné stravy a nerovnováhy ve střevě může snížit schopnost těla produkovat kolagen a proto je potřeba ho doplňovat. Dostatek kolagenu v těle ovlivňují také genetické predispozice, které jsme zdědili po našich předcích.

Kolagen lze získat ze stravy, hlavně z potravin s vysokým obsahem proteinů. Mezi takové, které podporují tvorbu kolagenu, patří například hovězí maso, ryby, červená zelenina, citrusové plody, vývary z kostí. Vitamin C je klíčem ke krásné a zdravé pokožce, ale působí také jako antioxidant a pomáhá při tvorbě kolagenu. Snadno získáme kolagen také prostřednictvím doplňků stravy.

Zdroje: Top 6 Benefits of Taking Collagen Supplements; 8 Potential Health Benefits of Collagen — and 1 Thing It Can’t Do; The Nutrition Source: Collagen

Autor článku: Andrea Veselá