Trendy, 9. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Bolí vás často oči, máte pocit, že vám klesají víčka či máte přebytečnou kůži pod očima? Možná nastal ten správný čas uvažovat o operaci očních víček. Ta může být velmi přínosná jak z estetického, tak i ze zdravotního hlediska. Operace očních víček je ostatně stále populárnější operace nejen v Čechách, ale i ve světě.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Důvodem pro operaci víček je nejčastěji nadbytečná kůže, která může způsobovat váčky (dolní víčka) nebo také přepadávání horních víček, které vede ke zhoršenému vidění a brání i hladkému nanášení make-upu.  Kůže kolem očí je velmi jemná a často podléhá stárnutí a gravitaci velmi rychle, a tím, že povadá, tvoří se kolem očí vrásky či otoky.

Únava a bolest hlavy

„Když u víček začnou nadbytečná kůže nebo tukové váčky nějakým způsobem vadit, znamená to běžně, že se oči rychle unaví, slzí, zhorší se periferní vidění nebo se kůže začne opírat o horní řasy a dotyčný má pocit těžkých víček a pomáhá si pak s jejich zvedáním čelem, čímž si ještě přidělává vrásky na čele,” říká plastický chirurg Zdeněk Pros a dodává, že někdy mohou v návaznosti na to vznikat i nepříjemné bolesti hlavy.

Těžká horní víčka unavují vlastní oko. Nejhorší to bývá po celém dni k večeru, kdy například ještě čteme či se koukáme na televizi. Lidé mohou mít dokonce i pocit, že hůře vidí a snaží se problém vyřešit brýlemi.

Čas na lékaře

Věková hranice pro operaci začíná obvykle kolem čtyřicátého roku u mužů i u žen. Pokud je ale, zejména u horních víček, nadbytek kůže nebo nějaká výraznější asymetrie dána geneticky, může se operovat mnohem dříve, klidně už kolem pětadvacátého roku věku. Operace má kromě zdravotního hlediska své benefity i co se týká estetiky. Po zákroku se totiž oči více otevřou, výraz obličeje se projasní a zároveň působí daleko mladistvěji. Mnoho žen má také u převislých víček problém si nanášet oční make-up jako je řasenka či stíny.

Problémy s dolními víčky se nejvíce projevují v podobě vysunutých polštářků pod kůží víček. Operovat lze horní a dolní víčka samostatně nebo najednou.

Výkon operace se obvykle provádí jen v místní anestezii bez hospitalizace a principem operace je odstranění pečlivě zakresleného nadbytku kůže.

Co po operaci?

Po operaci se doporučuje zůstat týden doma.

„Víčka po operaci nebolí, ale přece jen je potřeba počítat s otoky i modřinami. Je dobré nepředklánět se, nezvedat těžké věci, spát pokud možno na zádech s hlavou vyvýšenou, třeba na dvou polštářích a chladit si víčka gelovými chladicími sáčky. Po operaci je také dobré zásobit se hudbou a mluveným slovem, protože pár dní po zákroku je doporučeno oči nenamáhat při práci na počítači, čtením a sledováním televize,“ říká MUDr. Pros.

Zdroj: TZ Perfect Clinic

Autor článku: Lenka Šmídová