Trendy, 12. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Pleť v okolí očí je velmi jemná a více náchylná ke tvorbě vrásek. Je to dáno i tím, že zde máme spoustu mimických svalů. Měli bychom proto o oční okolí starat velmi pečlivě a hlavně dlouhodobě.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Samozřejmostí by měl být i kvalitní hydratační krém, určený speciálně pro oční okolí.  Ideální je používat produkty obsahující kyselinu hyaluronovou, která na sebe dokáže velmi efektivně vázat vodu a skvěle tak hydratuje pleť. Přípravky vždy aplikujte jemným poklepáváním. Dobrou volbou je si pořídit sérum z kyseliny hyaluronové a v malých dávkách aplikovat na pleť každý večer a ráno. Ideální je mít sérum s 3 % koncentrací kyseliny hyaluronové. Vhodné jsou také přípravky s obsahem peptidů a vitamínů C a K.

Když už jsou vidět…

Pokud jsou vrásky kolem očí již viditelné, tak bohužel prevence ani „zázračné“ krémy nepomohou. Jednou z možností, jak zmírnit drobné vrásky kolem očí je mezoterpie očního okolí. „Jedná se o velmi účinný anti-agingový zákrok, při kterém se aplikuje speciální regenerační roztok s přídavkem kyseliny hyaluronové do citlivé pokožky v oblasti očí. Výsledkem je intenzivní hydratace s následným vyhlazením a zpevněním pokožky. Dobrou volbou je také zkusit skinbooster, který hydratuje a mírně vyhlazuje jemné vrásky v obličeji,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera.

Na výraznější vrásky kolem očí je vhodný botulotoxin. Jeho efekt přetrvá 4–6 měsíců. Důležité je si ale říct, že mírné vrásky kolem očí jsou přirozené a tvoří charakter člověka.

Jak je to s pytli pod očima

Mnohé trápí výrazné kruhy a váčky pod očima.  Váčky jsou dané především genetikou, případně při nadváze nebo alergiích. Vznikají primárně stárnutím a vlivem genetiky. Jejich prevence je obtížná. Stárnutím slábne vazivo pod očima a vzniká prolaps kůže a podkožního tuku.

Špatný životní styl jako je nedostatek spánku, málo tekutin či stres způsobuje především tmavé kruhy pod očima. Tím lze předejít pravidelným spánkem, správnou hydratací (vhodné krémy i pitný režim).

Vyplatí se dlouhodobá péče vhodnými krémy určenými pod oči. Ty mohou částečně zlepšit kožní hydrataci a mírně posílit kůži v očním okolí, a tím zmírnit tmavé kruhy.

Hlavně bez drhnutí

Péče o oční okolí by měla být i v šetrném odličování. Není vhodné kůži kolem oči příliš „drhnout“, podporujete tím vznik vrásek. Stačí vždy tampónek na pár vteřin k oku přitisknout, a pak jemně odlíčit. Dobré je čisticí tampon malinko navlhčit, až poté na něj dejte odličovací prostředek. Nepoužívejte také agresivní odličovadla. Ty mohou podráždit jemnou kůži očních víček a okolí.  Pokud nosíte kontaktní čočky, vždy si je před odličováním vyjměte.

Zdroj: TZ Perfect Clinic Dermatology

Autor článku: Lenka Šmídová