Trendy, 9. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Když se mluví o zesnulé britské panovnici a módě, většina lidí si vybaví její barevné a vždy do posledního detailu sladěné šaty a kostýmky. Ovšem Alžběta II. proslula i jako velká milovnice zvířat. Není proto divu, že se postavila za konec používání pravých kožešin.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Je to trochu paradox – královské šatny jsou po celém světě plné rób a kabátů, k jejichž výrobě byly použity zvířecí kožešiny. A britská panovnice nebyla výjimkou. Na veřejnosti se během své dlouhé vlády objevovala pravidelně v modelech, jež měly do udržitelné módy a ochrany přírody daleko. Vlastnila dokonce i kabát z pravé jaguáří kožešiny!

Šatník jako nový

Změna přišla před třemi lety, kdy královna světu prostřednictvím své osobní návrhářky Angely Kellyové vzkázala, že s pravými kožešinami je v jejím šatníku konec! Napříště už si tak nechávala šít oblečení pouze z kožešiny umělé.

Dokonce některé kousky z pravé kůže, jež vlastnila, nechala vyměnit za stejný model, jen z nepravé kožešiny. Určitých rób či doplňků se však zbavit nemohla – byly totiž spojené s některými královskými ceremoniemi. Nicméně „běžný“ šatník královna změnila.

Módní influencerka

I když se může zdát, že Alžbětino gesto nebylo nijak významné, veřejnost (a především ochránci přírody) jej přijala s nadšením.

Královna patřila mezi nejvlivnější ženy světa, i co se módy týče, a tak její rozhodnutí sloužilo především jako výrazná podpora udržitelné módy.

Autor článku: Petra Chmelová