Babské rady, 29. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Okurka je úžasná zelenina s neuvěřitelnými vlastnostmi. Že se hodí jen do salátů? Co vás nemá. Použijte ji na boty, nádobí i pleť! Tyhle triky se vám budou hodit.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Díky obsahu kyseliny listové, vitaminům B a C, hořčíku, draslíku, vápníku a zinku je okurka velmi užitečná nejen jako součást jídelníčku. K čemu všemu se dají její plátky využít?

„Vyprošťovák“

Mnoho lidí se proti kocovině brání kávou, což je hloupost. Káva je kyselá, což už tak překyselenému žaludku neprospívá. Navíc dehydratuje. Mnohem lepší je ve stavu „ovíněnosti“ sníst půl okurky. A to ještě před ulehnutím do postele. Okurky jsou bohaté na cukr, vitamin B a elektrolyty, což je důležité pro udržení rovnováhy v těle. Mějte to jako rituál, ráno budete vděční!

Čisté nádobí

Kousek okurky využijte při čištění nádobí a jiných kuchyňských spotřebičů. Jednoduše s ním zacházejte jako s houbičkou na nádobí. A použijte ho taky na nerez, dřezy a vodovodní baterie. Díky okurce budou zářivé. Ostatně, schopnost všechno rozzářit je její předností i v dalším případě.

Lak na boty

Plátkem okurky vyleštěte své boty. Kromě toho, že zase budou vypadat jako nové, chemická látka na nich vytvoří nepromokavý povlak. Ochrana, která skoro nic nestojí? Ano, je to tak!

Pomocník proti zamlžování

Je tak povzbuzující dopřát si po dlouhém dni horkou koupel. Plánujete, že si po ní dáte pleťovou masku, nebo si konečně vytrháte obočí? Radost vám může zkazit zamlžené zrcadlo. Ještě než si napustíte vanu, přetřete jeho okraje právě okurkou.

Tiché panty

Dráždivý, pískavý zvuk z dveřních závěsů zmizí, pokud je potřete okurkou. Je tomu tak proto, že chemikálie v ní obsažené mají lubrikační schopnosti. A jak okurka působí na pleť?

Sérum mládí

Díky složení je konzumace uvedené oblíbené zeleniny skvělým způsobem, jak zvýšit produkci kolagenu, jenž přispívá k pevné a mladistvé pokožce bez vrásek a celulitidy. Ideální je v tomto případě pleťová maska – připravená za chviličku. Plátky okurky položte na vyčištěnou pleť a nechte 15–20 minut působit. Nebo pár kousků vložte do hrnce s vroucí vodou a nakloňte se nad něj. Parní kúra udělá vašemu obličeji dobře!

Úleva od zácpy

Okurka je bohatá na vlákninu a vodu, což z ní dělá skvělé jídlo pro lidi s problematickým pohybem střev. Už jste ji použili jako lék na zácpu?

Zdroje: 7 Health Benefits of Eating Cucumber; 9 Incredible Cucumber Benefits for Skin ~ Study Backed; 13 Awesome Uses For Cucumbers Other Than Eating!

Autor článku: Ivana Koutná