Babské rady, 16. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Éterické oleje se u porodu občas používají jako alternativa běžných léčiv, která je bezpečná pro dítě i matku. Které z voňavých esencí nastávající maminky zaručeně ocení? Se snížením bolesti a podporou porodních stahů se počítá!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pro vypuzování dítěte ven z matky mají v anglicky mluvících zemích termín „labour“, který představuje fyzickou práci ženské dělohy. Při porodu samotném je vhodná aromaterapie, tedy používání éterických olejů. Ty tiší bolesti, navozují klid a podporují stahy dělohy, čímž přispívají k rychlejšímu zrození. Ze kterých se dá vybírat?

Šalvěj (lékařská i muškátová)

Pravděpodobně jste toho o šalvěji hodně slyšeli. Patří k účinným analgetikům, jež navíc stimulují dělohu. Ideální je, když se smíchá s nosným olejem, například mandlovým či jojobovým, a následně vetře do zad rodičky. Olejíčky je možné i inhalovat (nakapat pár kapek na kapesníček) nebo použít do teplé koupele.

Levandule

Levandule je prostě báječný olej, který se hojně využívá hlavně pro relaxaci během porodu. Stačí ji přidat do difuzoru. Stará se o klidnou atmosféru, ovšem neztratí se ani při eliminaci svalového napětí a bolesti. Stejně jako v případě šalvěje ji smíchejte s nosným olejem a použijte pro masáž. Nebo vdechujte.

Máta peprná

Chladivá máta snižuje práh bolestivosti, posiluje zažívání (je užitečná při kolikách, nevolnosti, zácpě i nadýmání), pozitivně působí na nervy, tlumí závratě a vyčerpání, má protiinfekční účinky. Jestli nastávající maminka v posledních hodinách porodu již nemůže sebrat poslední síly, je aplikace máty ideální. (Lze vdechovat nebo opět přimíchat k nosnému oleji.)

Kadidlo

Kadidlo je velmi uklidňující, otevírá dýchací cesty, mírní poporodní poranění. Pakliže jeho výrazné aroma rodičce nevadí, je pro zmírnění bolestí jako dělané. Ne nadarmo se od nepaměti považuje za meditativní prostředek s povznášejícími účinky.

Heřmánek římský

Heřmánek uvolňuje nervozitu a podráždění, je analgetický a hojivý. Neředěný na pokožku nepatří, není to bezpečné. Ostatně, vždy se ujistěte, a to nejen u heřmánku, že kupujete skutečné a neředěné oleje u renomované společnosti.

Růže

Růže psychicky podporuje, krásně voní, působí antisepticky, podporuje porodní stahy, pomáhá proti úzkostem a stresu, prohlubuje ženskost. Ženám i miminkům je příjemná. Patří k vašim favoritům?

Další info: Essential Oils Helpful for Labour; The Best Essential Oils for Labor; Essential Oils for Labor & Birth

Autor článku: Lenka Šmídová