Babské rady, 25. 10. 2022

Foto: Shutterstock

S ucpaným nosem a zahleněním se sice dá žít, ale poměrně dost špatně. Ztížené dýchání běžné bytí komplikuje. Jak si ulevit? Přetíženým dýchacím cestám poskytněte první pomoc ve formě páry i obkladů!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ucpaný nos doprovází zejména otravné nachlazení. Možná se s tím na pár dní smíříte, ale zejména děti se zhoršeným dýcháním mají potíže. Pomozte sobě i jim s pomocí několika účinných tipů!

Kořeněná jídla

Pikantní potraviny spouští rýmu. Proto do svých jídel přidávejte zázvor, pepř, chilli papričky nebo česnek. Pochopitelně však přihlédněte k tomu, zda s vámi jedí děti, a s množstvím to nepřehánějte.

Zvlhčování vzduchu

Zvlhčovač vzduchu, který můžete mít zapnutý ve dne i v noci, vám pomůže otevřít nosní dírky a zpříjemnit spánek. Fíglem je i sušení mokrého prádla v pokoji, vaření jídel, při kterých to v kuchyni vypadá jako v parní sauně, používání rozprašovačů či otevřené dveře do koupelny, když se někdo z rodiny sprchuje.

Pára

Pára patří k přirozeným způsobům, jak zvýšit vlhkost okolního vzduchu. Pijte horké nápoje, naklánějte se nad mísu či hrnec s teplou vodou a přes hlavu pokládejte ručník. Účinek bude o to silnější, když do vody přidáte pár kapek esenciálního eukalyptu, máty peprné, oregana či rozmarýnu.

Solný nosní sprej

Solný nosní sprej může pomoci uvolnit hlen v nosních cestách. Solné spreje obvykle obsahují pouze sůl a vodu. Lze si je připravit i doma. Do hrnku převařené vody vsypte 2,7 gramů kuchyňské či ideálně himalájské soli a část roztoku nalijte do prázdné lékové lahvičky s rozprašovačem. Vhodné jsou i výplachy konvičkou zakoupenou v lékárně. Díky proplachování se z povrchu nosní dutiny odplavuje zánětlivý sekret, zvlhčuje se sliznice a tím dochází k podpoře přirozené funkce nosu.

Teplý obklad

Ucpanému nosu se dá ulevit i teplým obkladem, který otevře nosní průchody. Namočte hadřík nebo malý ručník do teplé, ne horké vody. Vymačkejte z něj přebytečnou vodu a přiložte na horní část nosu a spodní čelo. A co dalšího můžete udělat?

Účinné vychytávky

Pod hlavu si dávejte polštář (maximálně však dva, ať vás nebolí za krkem) a dostatečně pijte. Tekutiny uvolňují hustý hlen, který blokuje nosní cesty. Pokud však máte potíže s dýcháním déle než týden, navštivte lékaře. Zvlášť, když trpíte horečkou nebo dušností.

Zdroje: How to Treat Nasal Congestion and Sinus Pressure; How to Clear a Stuffy Nose; 7 Natural Remedies for Congestion Relief

Autor článku: Petra Chmelová