Babské rady, 24. 8. 2023

Foto: Shutterstock

V angličtině se jim říká kohlrabi, ale ve staré dobré češtině jim říkáme kedlubny, které se řadí se mezi nejžádanější košťálové zeleniny. Jak dlouho vydrží a která metoda prodlouží jejich trvanlivost?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kulaté „bulvy“ podobné tuřínům nabízejí různé využití. Svou pevnou dužinou a jemnou chutí vytvářejí nejen skvělou přílohu. Barva se ve většině případů liší od bělavou až světle zelenou, i když existují i ​​fialové odrůdy. V obou případech má vnitřní dužina krémově béžovou barvu s jemně ořechovou a jemně sladkou chutí.

Lék v zeleném kabátku

Kedluben obsahuje vitaminy C, B1, B2, B3, B5, B7, B9, z minerálních látek poskytuje hodně vápníku, pak také fosfor, železo, zinek, jód, hořčík, poměrně dost selenu a síru. Je také dobrým zdrojem glukosinolátů, které mohou zlepšit antioxidační funkce těla.

Díky své chuti je kedluben či kedlubna perfektní zeleninou, která se dá kombinovat s několika druhy koření. Pokud se jí častěji a dlouhodobě, zlepšuje trávení, upravuje střevní mikroflóru, zmírňuje zácpu a podporuje činnost žlučníku. Škoda jen, že mnozí lidé právě o tyhle benefity přijdou vinou nesprávného skladování.

To správné místo v lednici

Nejlepší způsob, jak tuto zeleninu uložit, je přitom prostý. Prvotně odstraňte všechny listy (ty si nechte na pozdější dobu, jsou také velmi chutné, ovšem mají kratší trvanlivost, proto je co možná nejdříve dejte třeba do salátu). Kedlubny nechte v lednici, zabalené do vlhké utěrky nebo plastového sáčku a vložte je do spodního šuplíku na zeleninu, kam kromě kedluben patří například i lesní plody, fíky, třešně, hrozny, listová zelenina, květák, brokolice, houby, zelí, cibule, pórek, mrkev, celer, kukuřice, hlávkový salát, chřest nebo špenát. Takto zelenina – a ano, i některé ovoce – vydrží křupavé a šťavnaté asi tak týden.

Jakmile kedlubnu nakrájíte, pokud si tedy nepřejete konzumovat ji celou, uložte ji vzduchotěsné nádoby nebo opět plastového sáčku, jinak vyschne. Řešením je i zmrazení, jestli tedy máte zájem uchovat si kedlubnu po delší dobu. Aby si udržela tvar, texturu a barvu, nakrájejte ji na plátky, hranolky či kostky a na 3 minuty vložte do vroucí vody. Poté ji přemístěte do lázně s vodou ledovou, osušte a naskládejte do plastových krabiček s víkem a dobře uzavřete. Dobrou chuť!

Zdroje: Foodal.com; HealthLine.com; OrganicFacts.net

Štítky: zelenina

Autor článku: Petra Chmelová