Babské rady, 20. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Chystáte dort, cukroví nebo třeba bábovku, ale došly vám zásoby kypřicího prášku? Není nutné vydat se pro něj do obchodu, tyhle náhražky ho skvěle zastoupí! Pomůže vám bílý jogurt i jedlá soda.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Internetová encyklopedie kypřicí prášek popisuje jako suché chemické kypřidlo používané ke zvětšení objemu a odlehčení textury pečiva. Kypřicí prášek funguje na principu uvolňování oxidu uhličitého do těsta acidobazickou reakcí, čímž v těstě vznikají bublinky. Díky tomu se těsto nakypřuje. Proces je to žádaný, ovšem kde není prášek, tam vzniká panika. Jak a čím ho nahradit?

Bílý jogurt a jedlá soda

Jogurt vzniká, když se čerstvé mléko mísí s dobrými bakteriemi a následně se zahušťuje. Výsledkem je vytvoření téměř návykové kyselé chuti jogurtu, který obsahuje kyselinu mléčnou, jež vzniká při fermentačnímu procesu během skladování. A právě ta funguje jako přirozené kypřidlo. Myslete však na to, že je nutné použít jogurt neochucený. V rámci receptu smíchejte suché ingredience, k nim přidejte jednu čajovou lžičku jedlé sody a 1/2 šálku jogurtu. Nezapomeňte snížit množství „mokrých“ ingrediencí, abyste přítomnost jogurtu vykompenzovali.

Podmáslí

Podmáslí je další mléčný produkt, který můžete použít jako náhražku, když nemáte po ruce prášek do pečiva. Je to v zásadě kultivované mléko, jež prochází pasterizačním procesem za doprovodu dobrých bakterií mléčného kvašení, což z něj dělá dobrou kyselou alternativu pro prášek do pečiva. Při dávkování se postupujte stejně jako v případě jogurtu.

Citronová šťáva

Citron jako kypřidlo? No ano, a v zásadě je to jedna z nejlepších alternativ. Obsahuje velké množství kyseliny citronové. Ta skvěle reaguje s práškem do pečiva a podporuje tak kypřicí proces. Smíchejte 1/2 lžičky citronové šťávy s 1/4 lžičky jedlé sody. Tento poměr vám poskytne ekvivalent 1 čajové lžičky prášku do pečiva.

Melasa

Další náhradou za prášek do pečiva je melasa. Jedná se o přírodní sladidlo, které se vytvoří po uvaření šťávy z cukrové třtiny. Krystaly cukru se odstraní, přičemž zůstane hustý a hnědý sirup. Melasa se používá v řadě receptů, jako jsou dorty, pečivo a sušenky. Obsahuje různé vitaminy a minerály, jmenovitě draslík, vápník, železo, selen, mangan a měď. Je však také vysoce kalorická. V porovnání s předchozími příklady si můžete všimnout, že melasa nemá dostatek kyselin. To je proto, že kyselina potřebná pro náhradu kypřicího prášku se vytvoří pouze při smíchání s jedlou sodou.

Chcete-li nahradit 1 čajovou lžičku prášku do pečiva, stačí zkombinovat 1/4 šálku melasy s 1/4 lžičky jedlé sody. Protože je melasa v tekuté formě, nezapomeňte snížit množství dalších „vláčných“ složek. A myslete na to, aby váš výsledný pokrm nebyl příliš sladký.

Ocet

Role bílého octa při pečení je stejná jako ta, kterou představuje citronová šťáva. Jeho kyselost dokonale reaguje s jedlou sodou. Tím se vytváří oxid uhličitý, díky kterému se váš koláč doslova nafoukne do nebeských výšin. Smíchejte 1/2 lžičky octa s 1/4 lžičky jedlé sody. Tato směs vám dá 1 čajovou lžičku prášku do pečiva.

Autorský článek

Další info: AllRecipes.com; ThePioneerWoman.com; MarthaStewart.com

Autor článku: Petra Chmelová