Životní styl, 30. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Pocit, že se nám něco nechce, máme k něčemu odpor anebo jen tak prokrastinujeme, pravděpodobně zažil každý. Občas strávíme nějakou činností mnoho času, a přesto nám to přijde jako pár sekund, jindy nám pět minut připadá jako hodina. Co nám tyto pocity z různých aktivit a činností dávají najevo, jak s nimi pracovat a proč je tolik skvělé být ve flow? To vše a mnohem více jsme pro vás připravili ve spolupráci s mentorkou Veronikou Navarro.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Taky to znáte? Začnete něco dělat, ale mezitím si zajdete pro kávu, napíšete kamarádce jaké měla rande, podrbete psa od kolegyně, zkouknete nejnovější zprávy a novinky na internetu a ejhle, najednou je hodina a půl pryč, práce stojí. Nezřídka se stává, že nejen pracovní morálka klesá. Oddalujeme některé činnosti. Někdy je v tom pohodlnost a lenost, ale ne vždy tomu je tak.

Je dobré být pozorný a rozlišit, jestli se nám do dané činnosti nechce proto, že není v souladu s námi samotnými anebo proto, že  nás  nutí vystoupit z našeho komfortu, udělat něco jinak. Naše ego má totiž z takových činností strach a dokáže nás přesvědčit o tom, že je nechceme, anebo nemáme dělat, reálně je pro naše dobro je ale jít udělat“ sděluje pro Fitsrozumem.cz mentorka Veronika Navarro.

A zase ta prokrastinace

Oddalujete úkoly a úmyslně raději chytáte lelky místo toho, abyste mohli danou činnost udělat? Nejspíše jste objevili kouzlo prokrastinace.

“Jestliže se přistihnete při prokrastinaci, je dobré to trochu zanalyzovat, ale zároveň nezapojovat moc rozum, který by nás mohl trochu zmást. Z vlastní zkušenosti vím, že mým nejlepším radarem jsou emoce. Můžu se proto v danou chvíli zasnít a představit si výsledek dané činnosti a u toho pozorovat své emoce. Pokud je v tom radost, chvění, vzrušení, je to pro mě jasný signál jít a udělat to. Pokud je to opačně, je to signál, že danou činnost nemám udělat a nebo ne hned teď. Nicméně někdy do toho vstupuje ještě strach – pod povrchem u zdroje prokrastinace je totiž právě strach, a tomu je potřeba se podívat na zoubek,” radí Veronika Navarro.

Někdy ale můžete zjistit, že činnosti, které jste dříve milovali a dělali bez oddalování vás už nenaplňují, nebaví a nemáte touhu je realizovat. “Vyvíjíme se a bylo by bláhové si myslet, že nás celý život budou naplňovat stejné činnosti. Opakovat to samé a známé se může jevit příjemně, bezpečně, snadně. Vnitřně nás to ale frustruje. Nejsme tu proto, abychom neustále dokola opakovali a dělali pouze jednu věc, nehledě na to, jak jsme v ní dobří, jsme to proto, abychom dělali, co nás naplňuje a tím byli i prospěšní světu,“ komentuje proces vývoje mentorka.

Mužská versus ženská energie

Neměli bychom opomínat to, že s vnitřním růstem se mění i činnosti, které nás naplňují.

“Někdy jsme více hraví, někdy rádi věci řídíme. Vše se může se měnit i v závislosti na tom, jak se u nás mění mužská a ženská energie. Můj vlastní příklad je, že jsem opustila velmi úspěšný projekt, kde jsem řídila mnoho zaměstnanců, převážně mužů, ve kterém mi to již z mnoha důvodů nesvědčilo, a potřebovala jsem v tomto období života udělat krok z převahy mužské energie do podpory té ženské, “ sděluje osobní zkušenost Veronika Navarro.

Jak najít zpátky chuť

Může se snadno stát, že ztratíte chuť pro dělání toho, co jste dřív měli třeba rádi. Zde se může ukázat, že už jste jinde a máte tzv. odžito a je potřeba jít dál. Proto, abyste mohli dělat věci s chutí a energií, je potřeba najít kontakt sám se sebou a se svou vnitřní motivací.

Zkuste si pomocí pocitů zanalyzovat to, co vás baví, co máte rádi a proč to tak je, co konkrétně vás k dané činnosti táhne a co vás na ni baví, a proč nebo zda máte strach ji opustit, kde či zda si s ní spojujete svou hodnotu apod. Na základě toho, přijdete tak na to, jak se realizovat a také jakým směrem se vydat.

Tip mentorky, jak se dostat do flow

Flow je pro mě stav, kdy tvořím, moje pozornost a energie jsou jasně zacílené a daná činnost je v souladu s mým vnitřním nastavením. V takové chvíli se může zdát, že se zastaví čas a okolí se jakoby rozplyne. Je to napojení na svůj střed a využití svého potenciálu v souladu s ním. Může se to zdát jako z příručky pro ezo podnikatele, ale takový stav je zároveň velmi léčivý a prospěšný i pro naše fyzické tělo.

Veronika Navarro alias Verunity je česká mentorka a autorka

Štítky: motivace

Autor článku: Andrea Veselá