Životní styl, 7. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Každý si pod pojmem „dokonalý relax“ představuje něco jiného. Pro jednoho je představa knihy a šálku horkého čaje ideálem, pro druhého nuda k ukousání. A stejně tak pro někoho může obraz jízdy na kole ztělesňovat spíše peklo než způsob, jak hodit starosti za hlavu. Jaký způsob relaxace se hodí zrovna pro vás? Napovědět může i vaše znamení…

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

I když každý čerpá síly jinak, rozhodně bychom neměli odpočinek podceňovat. Zvláště v dnešní době, kdy je ke stresu snad víc příležitostí než kdy jindy. Naordinujte si pořádný relax – zjistěte, co vám pomůže od starostí, ať už jste Střelec, Lev nebo třeba Kozoroh.

Beran: Hlavně aktivně

Berani jsou od přírody soutěživí, a tak milují sporty, ve kterých mohou být nejrychlejší, nejvýkonnější, nejsilnější… Zkrátka a dobře, akční odpočinek je pro ně tím pravým šálkem čaje. A pokud se při něm mohou poměřovat s druhými (ať už napřímo nebo třeba prostřednictvím aplikace v mobilu apod.), jsou ve svém živlu. Odreagují se třeba při jízdě na kole, běhu, při kolektivních sportech… Ostatně aktivní odpočinek skýtá spoustu výhod. Díky pohybu se do těla vyplaví hormony štěstí endorfiny, jež jsou skvělým prostředkem proti stresu, a ještě sport prospívá zdraví (a postavě).

Býk: Relax jako z lázní

Zrozenci ve znamení Býka se rádi občas rozmazlí. Na přehnané sportování je příliš neužije, respektive v něm vidí spíše výzvu než odpočinek v pravém slova smyslu. Starosti a stres odbourávají spíše tím, že si dopřejí trošku „luxusu“. Třeba v podobě masáže ztuhlých svalů (a nezáleží jim ani tak na tom, zda se jim věnuje profesionální masér nebo partner či partnerka). Když si k tomu ještě pustí ještě příjemnou relaxační hudbu, jsou v sedmém nebi. Ale občas jim stačí, i když si mohou v klidu číst a nikdo je nevyrušuje. Zkrátka a dobře – potřebují spíše uklidnit mysl než unavit tělo.

Blíženci: V rychlém pohybu

Blíženci odpočívají tak, jak žijí – nesnášejí nudu a nicnedělání, pasivní relax sice nezavrhují, ale moc dlouho u něho nevydrží. Potřebují změnu, akci… A vůbec jim nevadí dát si pořádně do těla. I proto jim vyhovuje trénink typu HIIT apod. Rádi vyrazí na pořádnou túru, dokonce i do míst, kam tradiční „turisté“ raději nechodí. A aby toho nebylo málo, po náročném výkonu se rádi odmění třeba něčím dobrým na zub. Ostatně i to je pro ně s relaxací silně spojené. S knížkou v ruce je možná často nepotkáte, na cestě za dobrodružstvím rozhodně ano.

Rak: Mysl v pokoji

Lidé narození ve znamení Raka jsou emocionálně založení a silně intuitivní. I proto je pro ně odpočinkem spíše péče o mysl, nikoli o tělo. Skvěle si oddechnou při meditaci, případně zdánlivém „nicnedělání“. Jen tak na chvíli zavřít oči, vychutnávat si ticho a nechat volně proudit myšlenky je pro ně tím pravým. Rozhodně ale nejsou líní! Jen potřebují načerpat síly a uklidnit svou psychiku. Skvěle u nich funguje, i když jsou ve společnosti člověka, jemuž důvěřují a mohou se mu svěřit se svými starostmi. Nepotřebují mít okolo sebe desítky lidí. Mají rádi klid a prostředí s někým, s kým se cítí zcela bezpečně.

Lev: Výlet do říše snů

Lvi jsou přirozenými vůdci, velmi často na sebe přebírají odpovědnost za druhé, nesou jejich starosti… A to je velmi vyčerpávající. Jak tohle všechno ze sebe setřást? Zrozenci tohoto znamení se v otázce relaxace podobají do velké míry svým „předobrazům“ ze zvířecí říše. Tak jako král zvířat po náročném výkonu ulehne ke spánku, tak i lidským Lvům prospěje krátký „šlofík“. Patří totiž k lidem, kteří díky spánku – byť trvajícímu několik minut – načerpají ztracenou energii a jsou zase připraveni vládnout. Bohužel dnešní doba a nastavení společnosti odpolednímu zdřímnutí příliš nenahrává, a tak Lvi často dohánějí odpočinek po práci či o víkendech.

Panna: Pěkně kreativně

Lidé narození ve znamení Panny jsou od přírody velmi kreativní. A také organizovaní. Kromě toho jim nicnedělání nic moc neříká, takže pouhý odpočinek u televize by je starostí a stresu jen tak nezbavil. Panny moc rády něco tvoří, je mezi nimi i spousta kutilů. Rády vidí, když jim pod rukama něco vzniká nebo vzkvétá. A tak milují zahánět chmury třeba při nejrůznějších DIY projektech, zvelebování svého příbytku a podobných činnostech. Tím, že je jejich mysl zaměřena na tvorbu a mohou popustit uzdu své kreativitě, si úžasně odpočinou.

Váhy: Vše pro rovnováhu

Váhy celý život hledají rovnováhu. A to dokáže být – společně se vším dalším stresem – pořádně vyčerpávající. Nicméně i odpočinek je pro ně s rovnováhou většinou spjatý. Tělu dopřávají často odpočinek procházkou v přírodě, kde nacházejí harmonii a klid, mysli pak třeba kreslením nebo poslechem hudby. Na adrenalin či soutěžení nejsou příliš stavěné, a tak pro ně není sport jako takový primárním zdrojem relaxace (i když se mu vysloveně nebrání). Nicméně například jógu nebo protahovací cviky milují – ostatně právě jejich prostřednictvím nacházejí onu rovnováhu těla.

Štír: Slova a zase slova

Zrozenci ve znamení Štíra jsou sice velmi emocionální a vášniví, nicméně když dojde na mluvení o pocitech či o sobě, nejsou v tom zrovna mistry. A to může být zdrojem napětí v nich samých a tím i stresu. Nejvíce svému mozku uleví, když najdou někoho, komu se budou moci vypovídat. Doslova. Ať už se jedná o někoho z rodiny, kamarádů nebo třeba o profesionálního terapeuta, jsou pro ně slova prostředkem, jak se vyrovnat se starostmi. Neznamená to, že by si Štíři neodpočinuli třeba při pohybu nebo nějaké kreativní činnosti, ale možnost „vypustit páru“ mluvením je pro ně jako požehnání.

Střelec: Po uši v písmenkách

Střelci jsou proslulí svou nezávislostí a rádi se ztrácejí ve vlastních představách o lepším světě. Ale klidně i ve světě, který pro ně vymyslel někdo jiný a kde neexistují starosti, s nimiž se musejí zrozenci tohoto znamení setkávat v každodenním životě. A kde jinde tento dokonalý svět najít než v knihách! Navíc si Střelci díky knihám rozšiřují znalosti a obzory, což je pro ně stejně důležité jako touha po svobodě. Není tedy neobvyklé, když je najdete v pohodlném křesle, jak hltají jednu stránku za druhou. A když není k dispozici knížka, vystačí si často i s dobrým filmem.

Kozoroh: Klid v pohybu

Dokonce i tak ambiciózní lidé, jako jsou Kozorohové, potřebují občas pořádně upustit páru. Kam vyrazí, když už je toho na ně až moc? Do přírody. A nerozhoduje, zda se jen chvíli toulají lesem nebo si dají pořádně do těla při horské túře. Zkrátka a dobře si potřebují provětrat hlavu a vyčistit myšlenky. Doslova. Nejenže je pro ně pohyb v přírodě relax, ale umožňuje jim také promyslet další plány. Na dlouhé lenošení je totiž neužije…

Vodnář: Pěkně k vodě

Zrozenci tohoto vodního znamení jsou k vodě tažení celý život. A není proto divu, že pro ně představuje skvělý relax – prakticky v jakékoli podobě. Pokud se chtějí Vodnáři věnovat aktivnímu odpočinku, baví je plavání. Jestliže potřebují meditovat, skvěle na ně budou fungovat zvuky tekoucího potůčku v pozadí. Když si chtějí po náročném dni odpočinout, není pro ně snad lepší odměna než vana plná voňavé vody nebo horká sprcha. Zkrátka a dobře, voda je pro ně zdrojem spousty potěšení, a tak není divu, že je také prostředkem, jak se zbavit stresu.

Ryby: Rozmazlení od hlavy k patě

Ryby jsou sice založením poměrně skromné znamení, ale přesto (nebo právě proto) jim dělá moc dobře, pokud je někdo rozmazluje. Případně pokud si ono rozmazlení mohou dopřát samy. A tak si skvěle odpočinou třeba při obyčejné masáži nohou nebo na pedikúře či manikúře. Adrenalinové sporty jim jako relax nepřipadají, spíše si rády dopřejí trochu luxusu, který jim v běžném životě tolik chybí. I tak ale stojí nohama na zemi a nepotřebují hned víkend ve welness centru (samozřejmě by se mu nebránily) – umí se totiž radovat i ze zdánlivých maličkostí, díky nimž zapomenou na stres a starosti.

Zdroj: YourTango.com

Štítky: horokop , stres

Autor článku: Petra Chmelová