Životní styl, 5. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Umělá inteligence (AI - artificial intelligence), tedy roboti, jsou dlouhodobě spekulovaným a zkoumaným tématem. Jejich role už dávno nepatří jen budoucnosti, ale stávají se postupně moderní realitou. Zatímco inteligentní stroje beroucí lidem práci a ovládající svět patří naštěstí stále do žánru sci-fi, takzvaní sexboti jsou už několik let realitou. A zdaleka už nejde o tak rozpačitá udělátka, jako byl stroj na líbání na dálku od Howarda z Teorie velkého třesku!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Průzkum zahrnující 1200 účastníků odhaluje některé zajímavé myšlenky o robotech včetně toho, jak by mohla vypadat budoucnost lidského sexu.

Roboti i v různých sexualizovaných formách dlouho figurují v lidské kultuře. Vzpomeňte si třeba na svalnatého Robocopa nebo ženské femboty svádějící Austina Powerse. Jsem toho názoru, že v sexuálních službách roboti své místo najdou a pro část mužů, možná i žen, zastoupí partnera i citově. Můžeme to vidět na realistických silikonových pannách, ke kterým mají někteří lidé opravdu romantický vztah. Ale myslím si, že většina lidí chce od vztahu víc, a právě ta partnerská dynamika je něco, co roboti nebudou moci nabídnout. Jsem tedy optimista a záplavy osamělých lidí žijících s robotickým partnerem bych se nebál,” říká Vojtěch Sláma, zakladatel online sexshopu, který pomáhá Čechům k vyšší kvalitě intimního života.

Sex možná, úklid ano?

Jak blízko jsou lidé ochotní si pustit roboty k tělu zjišťovala v novém průzkumu technologická firma Tidio, která vyvíjí takzvané chatboty – softwarové roboty, které s námi komunikují například na některých eshopech. To nejzajímavější zjištění? Téměř 42 % všech dotázaných řeklo, že by s robotem měli sexuální vztah. Jen o něco méně, 39 % respondentů, věří, že by mohli mít romantický vztah s umělou inteligencí. Liší se v tom ale jednotlivá pohlaví – pozitivně se vyjádřilo 43 % mužů a 33 % žen.

Průzkum však mapoval i postoje lidí k zapojení robotů do dalších životních situací. Celých 78 % dotázaných uvedlo, že by neměli problém s robotem uklízejícím jejich dům. Podobně by 70 % respondentů akceptovalo robota připravujícího jídlo a 68 % by nechalo umělou inteligenci plánovat svůj rozpočet a platit daně. Pokud jde o riskantnější činnosti, 52 % dotázaných by robotu svěřili chirurgickou operaci, a 57 % řízení leteckého provozu. Kromě toho by 60 % uvítalo samořízené taxi a 54 % by nechalo AI rozhodovat o ekonomice země. Nechme se tedy překvapit, zda budeme mít možnost vybírat robotického kandidáta v některých budoucích volbách. Dali byste mu svůj hlas?

Zdroj: TZ Yoo.cz

Štítky: sex , vztahy

Autor článku: Andrea Veselá