Životní styl, 13. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Náš sexuální apetit se v průběhu roku proměňuje. Ovlivňují ho nejen klasičtí zabijáci libida, jako je stres, únava nebo problémy ve vztahu, ale také počasí a roční období. Není náhodou, že jakmile vysvitne slunce a nastanou dlouhé světlé dny, začneme se cítit lépe, sebevědoměji a při chuti.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ještě než se pustíme do letních radovánek, pojďme si vysvětlit, co je vlastně libido. Všeobecně označuje sexuální touhu, energii, pohlavní pud. Svůj prapůvod má v psychoanalytických teoriích Sigmunda Freuda či Carla Gustava Junga. Naše libido, tedy sexuální apetit, řídí hormony (testosteron, estrogen a progesteron), které produkují nadledvinky, vaječníky či varlata. Na výši hladiny hormonů v našem těle má vliv nejen náš věk, ale i prostředí, psychika a roční období.

Za vším hledej mysl

„Letní měsíce jsou celkově částí roku, kdy máme víc chuti na sex. Cítíme se totiž uvolnění nejen díky prázdninám a dovoleným, ale také nás ovlivňuje čas strávený na čerstvém vzduchu a slunci. Způsobuje totiž zvýšení hladiny hormonu serotoninu – důležitého neurotransmiteru, který umožňuje prožívat příjemné pocity a vzrušení,“ říká Michal Večeřa z e-shopu pro zdravou sexualitu. Na tom, že duševní rozpoložení hraje velkou roli, se shodují i respondenti českého průzkumu „Orgasmus při sexu” – ženy i muži zařazují stres mezi pět nejčastějších překážek vyvrcholení.

K dobré náladě se v létě přidávají také dlouhé dny, kdy máme chuť trávit čas co nejvíc venku a být aktivní. Navíc zažíváme zvýšenou sociální interakci, protože se s námi venku pohybuje většina populace. To vše tvoří osvěžující letní koktejl, který nahrává zvýšené sexuální touze a aktivitě. Psychiatrička Ashwini Nadkarni z Brigham and Women’s Hospital v Bostonu k výčtu přidává ještě pohled na odhalenou kůži. Letní šaty, šortky nad kolena, výstřihy nebo rozhalenky hrají podle ní také klíčovou roli. Samozřejmě podporují libido prostřednictvím sexuálních představ, které v našem mozku automaticky vyvolává pohled na letní outfit.

Nejen rtuť teploměru stoupá

Kanadská sexuoložka a vztahová terapeutka Jessica O’Reilly vidí zase souvislost mezi teplotou a mírou lidské intimity. Říká, že při nižších teplotách máme tendenci se cítit víc společensky izolovaní, osamocení, uzavření – zatímco v průběhu letních měsíců pod vlivem tepla se v nás zvyšuje touha po blízkosti druhých, sdílení prostoru a intimity.

Všímá si i toho, že se během letních měsíců o sebe mnohem více staráme. Možná za to může sezóna plavek, která odhalí každou nedokonalost našeho těla, snad i lepší nálada a chuť být aktivní. Jíme zdravěji, a hlavně více cvičíme – to jsou podle O’Reilly jedny z nejefektivnějších způsobů, jak povzbudit naše libido. Pravidelné cvičení zvyšuje hladinu testosteronu, který nás dokáže nabudit a zvýší sebevědomí a touhu. Podle jejích statistik lidé, kteří cvičí alespoň dvakrát týdně, se cítí mnohem více sexy. A ti, kteří se ve fitku zapotí třeba i čtyřikrát týdně, popisují výrazný nárůst sexuální aktivity.

O dovolené si víc dovolíme

V celkovém výčtu nesmíme zapomenout zmínit fenomén letní dovolené. Naši odměnu za těžce odpracované měsíce si vybíráme nejčastěji právě v létě a chceme si ji pořádně užít. Hodně odpočíváme, dopřáváme si, necháváme se hýčkat, ale zároveň jsme otevření novým zkušenostem, rádi experimentujeme, děláme věci, ke kterým bychom v běžném životě třeba nebyli tolik otevření. Ať už to jsou adrenalinové sporty, cestovní zážitky, ale třeba i erotické hry nebo sexuální dobrodružství. Nejen dovolenkové nastavení mysli, ale i změna prostředí tu hraje svou roli. Jsme v jiném městě, zemi, kde nás nikdo nezná, spíme na hotelu, který přímo vyzývá ke hrátkám a spontánnosti.

To ostatně potvrzuje i výzkum, který si nechala zpracovat americká bookingová platforma HotelPlanner. 34 % lidí přiznalo, že během dovolené je jejich sex lepší než obvykle. Přímou souvislost pak můžeme najít u 58 % respondentů, kteří uvedli, že při plánování dovolené se nejvíce těší na to, až vypnou a odpočinou si. Relaxace a uvolnění jsou naprosto klíčové pro vysoké libido, kvalitní sexuální prožitek i samotný orgasmus.

Červenec a srpen jsou hot!

Ne nadarmo se říká, že když něco nevíš, zeptej se Googlu. Krom odpovědí na zvídavé otázky se na něm dá najít i spousta inspirace a tipů. Však taky podle studie vědců z Villanovské univerzity lidé nejčastěji hledají výrazy spojené se sexem a randěním během července a srpna. I když také v průběhu prosince, který výzkumníci označili jako období tulení, během kterého máme potřebu si najít „zimní lásku“, k níž se za chladných nocí můžeme přivinout.

Pokud zatím účinky léta necítíte a chcete se na prázdninové měsíce nažhavit, zkuste některou z osvědčených afrodiziakálních potravin – například hořkou čokoládu. Obsahuje tryptofan, který pomáhá tělu produkovat serotonin, a fenyletylamin – sexuální stimulant. Při výběru přípravků pro vnitřní užití se vyhněte chemii a také se zaměřte na přírodní afrodiziaka. Mezi ně patří například ašvaganda neboli indický ženšen, který je v ájurvédské medicíně známý jako účinný adaptogen a antioxidant. Pomůže dodat energii a vitalitu a upevnit duševní zdraví. Proto je doporučován v období stresu, kdy dochází také k poklesu sexuální a touhy a aktivity.

Zdroj: TZ YOO.cz

Autor článku: Petra Chmelová