Životní styl, 10. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Úklid domácnosti sice nepatří k oblíbeným činnostem, nicméně pořád platí, že v čistém prostředí se přece jenom žije lépe. Bohužel ne každý si může dovolit nechat domácí práce na profesionálech. Je tedy třeba rozdělit si role. Kdo by měl pomáhat komu a kolik času úklidem tráví senioři?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pořádek v domě? Tahle role s větší pravděpodobností připadá na ženy, které jsou s udržováním domova spojované mnohem víc než muži. Výzkumníci však říkají, že domácí práce by měly být rovnoměrně rozděleny mezi obě pohlaví, neboť to přispívá k fungování vztahu. Studie, která byla zveřejněna v časopise BMC Public Health, tak dává naději všem ženám, které se cítí být přetížené!

Jak se dělí volný čas u seniorů?

Vědci z německé Univerzity v Brémách analyzovali data ze studie Multinational Time Use Study (MTUS), která byla poprvé sestavena vědci z Oxfordské univerzity ve Velké Británii. Měli tak k dispozici informace o využití volného času 15 333 mužů a 20 907 žen ve věku 65 let a víc. Subjekty přitom pocházely ze sedmi zemí, včetně Itálie, Německa, Spojeného království a Spojených států.

Ve studii tým poukazuje na to, že činnosti v domácnosti se staly hlavní „produktivní prací“ pro starší dospělé po odchodu do důchodu. Na druhou stranu mezi seniory představuje spánek nejdelší denní aktivitu. Odpočinek a pohyb jsou tak v rovnováze. Studie však odhalila, že starší muži prováděli každodenní domácí práce 3,1 hodiny, zatímco starší ženy pečovaly o domácnost téměř 4,7 hodiny denně – tedy téměř o 2 hodiny víc.

Lásko, pro klid v rodině uvař!

Když se německý tým podíval na vliv zmiňovaných domácích prací na zdraví, zjistil, že starší dospělí, kteří každý den údržbou svého hnízda strávili okolo 3 až 6 hodin, vykazovali o 25 procent vyšší pravděpodobnost špatného zdraví. Tedy v porovnání s těmi, kdo úklidem trávili jen 1–2 hodiny denně každý den. Sluší se také uvést, že již nespravedlivé rozdělení domácích prací zvláště ženy stresuje, proto je jejich zdraví „poruchovější“.

„Aby se v tomto směru dosáhlo spravedlnosti, měla by existovat rovnováha v rozdělení úkolů domácnosti,“ nechávají se slyšet němečtí výzkumníci. Je právě tohle recept na štěstí? Vypadá to tak. Zdá se, že pokud muž začne vařit večeři a aspoň občas vyluxuje, mohou se oba partneři těšit dobrému zdraví a rodinné pohodě.

Další info: Why husbands need to do more of the chores; Why older men should do more housework

Autor článku: Lenka Šmídová